Predstava SVA. je nov projekt BiTeatra

Avtor: LGL

26. januarja bo v Kulturnici LGL premiera predstave SVA., ki je nastala v okviru projekta mladih gledaliških ustvarjalcev BiTeater.


Foto: Miha Sagadin

BiTeater LGL je projekt, ki mladim gledališkim režiserjem, ki težko pridejo do uprizoritvenih možnosti, omogoča ustvarjanje. V letu 2013 je v Kulturnici, prizorišču, ki ga LGL razvija kot prostor za gledališko eksperimentiranje in iskanje novih načinov uprizarjanja, ustvarjalo pet mladih gledaliških režiserjev in pred nami je premiera še zadnje predstave.

Predstava režiserke Yulie Roschina z naslovom SVA. bo svoje rojstvo doživela 26. januarja ob 21. uri, v Kulturnici (Židovska steza 1).

Izziv projekta Sva. je bil ustvariti predstavo brez  vnaprej določenega žanra, ciljne publike, tekstovnega ali drugega gradiva, vsaj delno osvobojeno pričakovanj, preteklih izkušenj in predsodkov. Tovrsten način dela zahteva drugačen način mišljenja gledališča. Ustvarjalec mora izostriti intuicijo in dopustiti nezavednim vsebinam ter nastalim podobam, da se svobodno izrazijo.

Osnovno izhodišče je posameznik v »trenutku tukaj in zdaj«, v odnosu do sveta, umetnosti, v odnosu do samega sebe. Predstava je intimna izpoved, odsev, ogledalo ustvarjalcu in gledalcu. Zaradi odrske bližine in interakcije ponuja intenzivnejše doživetje psiholoških transformacij zavesti ter ozaveščanje temeljnih bivanjskih problemov. Slednje lahko razrešimo le z vstopom v najgloblje kotičke svoje duše.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-sva-je-nov-projekt-biteatra