V Cankarjevem domu je bila v soboto ljubljanska premiera Verdijeve Aide

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so v soboto v Ljubljani premierno uprizorili Aido Giuseppeja Verdija v izvedbi Opere in Baleta SNG Maribor. V naslovni vlogi je nastopila južnokorejska sopranistka Lilla Lee.


Foto: Tiberiu Marta

Predstava pod taktirko Francesca Rose in v režiji Piera Francesca Maestrinija je ena najbolj presunljivih opernih zgodb o prepovedani, a nezadržni ljubezni med zmagovitim egipčanskim poveljnikom in zasužnjeno etiopsko princeso.

Starodavni Egipt je skladatelja navdihnil za nesmrtne prizore ljubezenskega hrepenenja, ljubosumja in maščevalnosti, bojevniške časti in oblastniškega spletkarjenja ter do smrti neomajne predanosti in vdanosti v usodo, so še zapisali v Cankarjevem domu.

Predstava je nastala v koprodukciji Opere in Baleta SNG Maribor in Cankarjevega doma. Kot je na novinarski konferenci pred mariborsko premiero dejal direktor SNG Maribor Danilo Rošker, so se za sodelovanje odločili, ker velikega zalogaja, kot je Aida, ne bi zmogli sami.

"Prepričan sem, da je Aida res velika predstava, opera vseh oper, ki jo bo uprizoril odličen umetniški team. Na odru se bo zvrstilo 200 ljudi, pomagali nam bodo tudi člani zbora iz zagrebške opere. Odlični sta tudi scenografija in kostumografija," je še dejal.

Scenograf predstave je Alfredo Troisi, kostumograf Luca Dall'Alpi, oblikovalec luči Pascal Merat, koreograf pa Edward Clug.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-je-bila-v-soboto-ljubljanska-premiera-verdijeve-aide