V CUK kino Šiška Škrip Inc kot nova blagovna znamka

Avtor: STA

V CUK Kino Šiška bo drevi ob 20. uri premiera predstave Škrip Inc v režiji Jelene Rusjan. Predstava je, kot je povedala Rusjanova, nadaljevanje predstave Škrip orkestra iz leta 2010, avtorska ekipa pa se tokrat v kritiškem, a domiselno samoironičnem kontekstu loteva potrošniške družbe in manipulacije množic s strani trga.


Foto: Arhiv Maska

V tokratni zasedbi sta poleg Rusjanove še Kristina Gorovska in Tina Perić, trojica pa se omenjene teme loteva na različne načine. Dogajanje na odru je preplet gledališča in koncertnega dogajanja. Občinstvo je vseh 50 minut,"bombardirano" z avdio-vizualnimi efekti, ki mu ne dopuščajo časa za razmislek o tem, kaj pravzaprav gleda, je povedala.

Ustvarjalke predstave je tokrat zanimal predvsem položaj umetnika v na potrošništvu zasnovanem družbenem sistemu, v katerem se vse pretvarja v gol izdelek in njegovo prodajo. Umetnik se namreč pogosto postavlja v vlogo kritika obstoječega družbenega sistema, se spušča v analizo mehanizma njegovega delovanja, izpostavlja njegova protislovja ter opozarja na posledice za ljudi in planet. Vendar pa se umetnik hkrati največkrat poslužuje podobnih mehanizmov za promocijo in trženje svojega ustvarjanja ter na ta način tudi sam pripomore k temu, da mehanizem obstoječega sistema nemoteno melje naprej.

V predstavi problematizirajo koncept zaščitne znamke, ki ni nujno povezana le z neživimi stvarmi. Ustvarile so svojo znamko, oziroma so one same blagovna znamka. To, da so one same blagovna znamka, je sicer mišljeno ironično, kajti Škrip Inc je povsem nov produkt, ki še nima svojega občinstva in trga, besede Rusjanove povzema današnji Dnevnik.

Dramaturginja predstave je Andreja Kopač, avtor videa je Jure Lavrin, avtor glasbe Matija Dolenc, oblikovanje zvoka ima na skrbi Jure Vlahović, oblikovanje luči Igor Remeta, scenografinja predstave pa je Neža Jurman. Predstava je nastala v produkciji Maske in v koprodukciji s CUK Kino Šiška ter v sodelovanju z Zavodom Bunker.

Škrip Inc. bo drugo premiero doživel v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana 18. decembra ter ponovitev 19. decembra. Ponovitve bodo še 17., 18. in 19. februarja prav tako Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cuk-kino-siska-skrip-inc-kot-nova-blagovna-znamka