Izdajalec v rekordnem letu še v Brazilijo

Avtor: SMG

Slovensko mladinsko gledališče se odpravlja še na zadnje mednarodno gostovanje v tem rekordnem letu, ki je prineslo kar 38 ponovitev predstav, odigranih na odmevnih gostovanjih v tujini.


Foto: Žiga Koritnik

Uprizoritev, ki so si jo tujci ogledali največkrat, je Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, in z njo bodo v SMG tudi sklenili letošnji gostovalni cikel: med 12. in 15. decembrom jo bodo štirikrat odigrali na Mednarodnem gledališkem bienalu Univerze v São Paulu (Bienal Internacional de Teatro da Universidade de São Paulo), ki se bo med 31. oktobrom in 15. decembrom odvijal v največjem brazilskem mestu.

Tokratna izdaja festivala nosi naslov Vnetljive realnosti (Realidades incendiárias) in navdih črpa iz mita o Prometeju, ki je bogovom ukradel ogenj in ga podaril ljudem. Selektorji festivala so se pri oblikovanju programa osredotočali na predstave, ki skušajo s prespraševanjem načinov, na katere vidimo svet in v njem bivamo, premoščati razdaljo med umetnostjo in vsakdanjim življenjem ter presegati izzive, ki jih postavljajo posamezni zgodovinski, družbeni in politični konteksti; na predstave, ki izzivajo prevladujoče estetske norme in kratke stike v okostenelih načinih gledališkega ustvarjanja. Pri tem so se namerno izogibali hegemonizirani zahodni kulturi in misli, ki sta že dodobra vcepljeni v brazilsko kulturno produkcijo, da so lahko v program zajeli kar najrazličnejše estetske in kulturne reference. Tako se bodo ob slovenski predstavi, ki bo festival sklenila, in najprodornejših domačih uprizoritev predstavila gledališča iz Libanona, Argentine, Jordanije in Tunizije.

Glavni program bodo obogatile številne spremljevalne prireditve, med njimi delavnice z gostujočimi režiserji – eno od njih bo vodil tudi Oliver Frljić –, simpoziji in konference. Sklepna konferenca bo posvečena javnim kulturnim politikam, poleg mestne sekretarke za kulturo São Paula, prorektorice za kulturo na univerzi gostiteljici in mehiške veleposlanice v Braziliji bo na njej sodelovala tudi Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo pri Mestni občini Ljubljana.

Predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, ki povsod vzbuja navdušenje občinstva in strokovne javnosti, si bo januarja 2014 po dolgem premoru spet mogoče ogledati doma, v začetku marca pa se bo podala na novo popotovanje, tokrat v zibelko evropskega gledališča Grčijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izdajalec-v-rekordnem-letu-se-v-brazilijo