Novi vodja mariborske Opere Krečič napoveduje širšo paleto ponudbe

Avtor: STA

Vodenje Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor po jesenskem predčasnem slovesu francoskega dirigenta Benjamina Pionnierja s 1. decembrom prevzema mladi slovenski pianist in dirigent Simon Krečič. Novi umetniški direktor vidi v mariborski operni ekipi velik potencial, vsebinsko pa si želi razširiti paleto ponudbe oper.


Foto: Wikipedia

V tekoči sezoni bo nadaljeval zastavljeno delo svojega predhodnika Pionnierja, na repertoarju pa ga čakata še premieri oper Italijanka v Alžiru Gioacchina Rossinija in Rusalka Antonina Dvoržka. "Za to sezono nimam kaj dosti izbire, ker je že postavljena. Moja naloga je tako le izpeljati zastavljen program, ki pa se mi nikakor ne zdi slab," je povedal.

Delo svojih predhodnikov ocenjuje kot dobro. "V tem smislu mislim nadaljevati. Kar se tiče programa, bi rad le še malo razširil paleto ponudbe oper, da ne bi bili toliko vezani na italijanski repertoar. Ta bo sicer še vedno stalnica v gledališču, a bi radi v prihodnjih letih posegli tudi po kakšnih malo bolj neodkritih področjih," je pojasnil.

Na položaju bo nasledil mladega francoskega dirigenta Benjamina Pionnierja, ki je Opero vodil nekaj manj kot dve sezoni. V petih letih so se na tem položaju zvrstili kar trije umetniški direktorji, pred Pionnierjem že Karen Kamenšek in Janko Kastelic.

Krečič se bo, kot je dejal, trudil, da bo svoj mandat, ki traja do konca avgusta 2018, izpeljal do konca. Spomnil je, da je za razliko od predhodnikov sam bolj vezan na slovensko okolje. "Ostali so odraščali, živeli v tujini in se niso znali vklopiti v okolje na način, kot bi se na tej funkciji po mojem mnenju morali. To je bila njihova prva šibka točka, jaz pa poznam gledališče, ker sem tu tudi že delal eno leto kot pianist korepetitor, in poznam slovensko kulturno sceno ter dogajanje. Zdi se mi, da bo v tem smislu meni nekoliko lažje," je ocenil.

Ponovnega sodelovanja z ekipo SNG Maribor se zelo veseli. "Mariborska opera je bila vedno v zelo dobri kondiciji, predstave so bile vedno odlične in dobro obiskane. V tem umetniškem korpusu vidim velik umetniški potencial. Orkester se je pomladil, zbor to še čaka. Solistični ansambel ni velik, a je kljub vsemu kakovosten z zelo dobrimi pevci. Seveda bo treba sodelovati tudi z zunanjimi pevci, pri katerih bom poskušal dajati prednost slovenskim in mladim pevcem," je dejal.

Pozornost bo namenjal tudi slovenskim opernim delom. "Eno od temeljnih poslanstev narodnega gledališča je, da izvaja tudi slovenska dela. Konkretno je še malo prezgodaj govoriti, a zagotovo bomo pobudnik tudi za kakšno novo operno stvaritev," je dodal.

Krečič je leta 2002 diplomiral iz klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pozneje pa je opravil še podiplomski študij na visoki umetniški šoli v Bernu. V času podiplomskega izpopolnjevanja v Švici je začel študirati še dirigiranje. Dirigiral je več švicarskim orkestrom.

Doslej je Krečič sodeloval s številnimi vidnimi domačimi in tujimi solisti, kot spremljevalec pianist pa je leta 2008 nastopal tudi na svetovni turneji z violinistko Anjo Bukovec. V sezoni 2012/2013 je med drugim dirigiral orkestru SNG Opera in balet Ljubljana v baletni predstavi Stravinski, trenutno sodeluje s simfoniki RTV Slovenija. Kljub umetniškemu vodenju Opere bo poskušal še naprej dirigirati, občasno pa tudi igrati, je povedal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novi-vodja-mariborske-opere-krecic-napoveduje-sirso-paleto-ponudbe