Z zgodbo Roberta Zucca se začenja Minifest 2013

Avtor: STA

S premiero predstave Bernarda-Marie Koltesa Roberto Zucco v režiji Ivice Buljana se bo danes začel festival Minifest 2013. Do nedelje bo po besedah organizatorjev ponudil preplet izbranih predstav Mini teatra tako v postdramskem programu kot v programu za otroke in mladino, dveh gostovanj s Hrvaške ter spremljevalnega programa.


Roberto Zucco / Foto: Toni Soprano

Koltes je Roberta Zucca, tokratna uprizoritev je nastala v koprodukciji Mini teatra, Maladype Theatra Budimpešta in Novega kazališta Zagreb, napisal proti koncu življenja.

Roberto Zucco je avtorjev poslednji lik. Besedilo je uokvirjeno s citatom C. G. Junga o bogu Mitri kot epigrafom, ki ga na koncu drame kot svoje zadnje besede izgovarja Zucco. V tej luči bi ga lahko brali kot arhetipskega junaka našega časa, so zapisali v Mini teatru.

Besedilo se začne z Zuccovim pobegom iz zapora, zaključi pa z njegovim spektakularnim samomorom po ponovni aretaciji. Zucco odhaja v smrt s skokom s strehe zapora. Med dvema zaporoma, v času bega, je ubil mamo, posilil najstnico, ubil policijskega inšpektorja, vzel za talca dečka in ga na koncu ubil.

Drama se razvija skozi 15 kronološko povezanih prizorov. Vsak od njih opisuje akcijo ali mesto, na katerem poteka. Prizora, kot sta Dalila ali Ofelija, ustvarjata referenčne vezi dramskih oseb z mitskimi figurami.

V postdramskem programu se bo na Minifestu Mini teater predstavil še z Zapiranjem ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem v režiji Ivice Buljana, s prvim gledališkim avtorskim projektom Nejca Gazvode za gledališče, predstavo Divjad, predstavo Bartelby, pisar v režiji Miloša Lolića, Macbethom po Shakespearu v režiji Ivice Buljana ter Buljanovim kolažom J. D. Salingerja in B. M. Koltesa Ma and Al.

Na gostovanje v Ljubljano prihajata hrvaški interdisciplinarni projekt Victimize #1, ki raziskuje odnose med žrtvijo in mučiteljem v raznih socioloških in političnih kontekstih, ter koncert-predstava-instalacija Svršimo s božjim sudom - Part One po besedilih Antonina Artauda.

Program Minifesta za otroke in mladino bo obiskovalcem ponudil uprizoritve predstav Sneguljčica, Palčica, Zvezdica zaspanka in Pekarna Mišmaš.

V spremljevalnem programu bodo pripravili tudi vrsto srečanj mednarodnih partnerskih programov ter štiri okrogle mize. Na pogovorih na teme Onstran dejanja, (Ne več) dramski gledališki tekst, Glas telesa ter Politično Postdramskega bodo sodelovali gostje, kot so Buljan, Gazvoda, Mandić, Robert Waltl ter Tanja Zgonc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-zgodbo-roberta-zucca-se-zacenja-minifest-2013