Plesni konec tedna v Ljubljani

Avtor: JSKD

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) vabi konec tedna na Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa 2013, ki bo potekal od četrtka, 21. 11. 2013, do sobote, 23. 11. 2013, v Centru Španski borci (Zaloška 61) v Ljubljani. Na festivalu, ki že od leta 1975 skrbi za razvoj slovenske sodobne plesne umetnosti in katerega ime je svojevrstni hommage Živi Kraigher, znani pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, si bomo letos ogledali 57 plesnih miniatur in pet plesnih predstav.


Foto: Arhiv JSKD

Pripravili so jih naši najboljši mladi plesalci, na šestih regionalnih revijah plesnih skupin pa izbrala selektorica, plesalka in koreografinja Nataša Tovirac. Živa bo tokrat na odru in v filmu plesala, utripala z besedo o plesu, iskala žensko v sebi in improvizirala. Vabi vas, da se uprete popolnosti, letite in pustite leteti ter globoko vdihnete esenco plesa. Tokrat vas torej vabimo na Živo kot iz filma!

Festival Živa se bo pričel nocoj, 21. 11., ob 19.00, z ogledom 14 plesnih miniatur pod skupnim imenom Vabilo in se ob 20.00 nadaljeval z ogledom petih plesnih filmov. Po otvoritvi festival bomo podelili priznanje JSKD za področje sodobnega plesa, listino Mete Vidmar, ki jo letos prejme mlada plesalka in koreografinja Urša Rupnik.

Festival se bo jutri, 22. 11., nadaljeval ob 16.00 s plesnimi miniaturami, ki se bodo upirale popolnosti (naslov sklopa: Upor popolnosti), ob 18.00 bodo plesne miniature letele (naslov sklopa: Letim, letiš), ob 20.00 pa raziskovale svojo žensko plat (naslov sklopa: Ženska). V četrtek si bomo tako ogledali 30 plesnih miniatur različnih mladih izvajalcev in tri odlomke plesnih predstav z zanimivimi naslovi Dotakni se me čez oko in porini me skozi vrata, Ptičja demenca in Spacebound. Festival se bo končal v soboto, 23. 11., z zadnjim sklopom plesnega programa, ki se bo pričel ob 16.00 in v katerem bomo videli 13 plesnih miniatur na temo Izdih esence ter dve plesni predstavi z naslovoma Prihajajoč.Kmalu. in z Zvokom o plesu.

Tako petkov kot tudi  sobotni večer se bosta obakrat zaključila z Neformo – improviziranim dogodkom, ki bo nudil čas in prostor (polje igre) za soočenje mladih plesalcev in glasbenikov v svežih razmerjih, spontanih odzivih in nepredvidljivih situacijah.

Za petek in soboto je JSKD pripravili tudi spremljevalni program festivala, 3ping in Plesno bolho. Na 3Ping-u bo predstavljen študijski program TRIP, ki povezuje Plesni kinoklub, Prakso pogleda in performativno delavnico Biti- prisotnost-performirati.  Namen TRIP-a je ustvariti prostor izmenjave mnenj, prostor za učenje in ustvarjanje, prostor za refleksije in napake, za srečanje teorije in prakse.

Na podlagi izbrane miniature bomo oblikovali performativno vajo. Sledila bo Praksa pogleda s Tejo Reba, namenjena izmenjavi mišljenj, vtisov in so-ustvarjanju diskurza v uprizoritvenih umetnostih ter dvigu kulture tako imenovanega feed backa. V zadnjem delu bo kinooperater Rok Vevar predstavil nekaj zgodovinskega video gradiva s področja sodobnega plesa in skozi njega kontekstualiziral ogledano miniaturo.

Oba dneva bo v preddverju Španskih borcev potekala tudi Plesna bolha, bolšjak, na katerem bo moč podariti, prodati, kupiti ali izmenjati plesne kostume, knjige o plesu, CD-je, plesne plakate in podobno. Prav tako bo ves čas festivala v Španskih borcih obratoval video kotiček, kjer bodo predvajani različni plesni filmi.

Vstopnice za ogled miniatur in plesnih predstav bodo na voljo pri blagajni Španskih borcev eno uro pred predstavo. Festivalska vstopnica za vse predstave znaša 10 evrov, vstopnica za eno predstavo pa 3 evre. Na dan otvoritve, 21. 11., bo ogled vseh predstav brezplačen.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesni-konec-tedna-v-ljubljani