Simon Krečič – novi umetniški direktor Opere SNG Maribor

Avtor: SNG Maribor, STA

Opera Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo po jesenskem predčasnem slovesu francoskega dirigenta Benjamina Pionnierja dobila novega umetniškega direktorja. Vodenje mariborske Opere bo 1. decembra prevzel mladi slovenski pianist in dirigent Simon Krečič, njegov mandat pa bo trajal do konca avgusta 2018.


Foto: Wikipedia

Krečič je pred imenovanjem dobil pozitivno mnenje k imenovanju tako s strani strokovnega sveta SNG Maribor kot s strani strokovne delovne komisije, ki jo je iz zaposlenih v Operi in Baletu SNG Maribor imenoval direktor Danilo Rošker, so danes sporočili iz mariborske gledališke hiše.

Štiriintridesetletni pianist in dirigent je leta 2002 diplomiral iz klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pozneje pa je opravil še podiplomski študij na visoki umetniški šoli v Bernu. V času podiplomskega izpopolnjevanja v Švici je začel študirati še dirigiranje in je dirigiral več švicarskim orkestrom.

Doslej je Krečič sodeloval s številnimi vidnimi domačimi in tujimi solisti, kot spremljevalec pianist pa je leta 2008 nastopal tudi na svetovni turneji s slovensko violinistko Anjo Bukovec. V sezoni 2012/2013 je med drugim dirigiral orkestru SNG Opera in balet Ljubljana v baletni predstavi Stravinski, trenutno sodeluje s simfoniki RTV Slovenija, pred leti pa je kot korepetitor že sodeloval tudi z mariborsko hišo.

Kot so oktobra pojasnili v SNG Maribor, so se s Pionnierjem po dveh sezonah sporazumno razšli, zdaj že nekdanji direktor pa je na tem položaju nasledil Janka Kastelica, ki je z direktorskega mesta predčasno odšel po treh letih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/simon-krecic-novi-umetniski-direktor-opere-sng-maribor