Pri koncu tudi letošnje Borštnikovo srečanje

Avtor: STA

V Mariboru se bo drevi zaključil 48. Festival Borštnikovo srečanje s smetano pretekle gledališke sezone v Sloveniji in nekaj primeri gledališke prakse iz tujine. Na zaključni prireditvi v SNG Maribor bodo podelili nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke, Borštnikov prstan pa si bo nadela igralka Olga Kacjan.


Foto: Matej Kristovič, Boštjan Lah / Festival Borštnikovo srečanje

Festival, ki ga že vse od njegovih začetkov leta 1966 gosti Slovensko narodno gledališče Maribor, se je začel 18. oktobra. V tekmovalni program je selektor Primož Jesenko uvrstil štiri predstave SNG Drama Ljubljana, dve predstavi Drame SNG Maribor ter po eno predstavo iz Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenskega stalnega gledališča Trst, Prešernovega gledališča Kranj in neodvisne produkcije Zavod Delak.

V spremljevalnem programu je bilo na ogled še sedem predstav, v mednarodnem delu pa pet predstav iz Nizozemske, Litve, Madžarske in Hrvaške. Fokus je bil namenjen nizozemski dramatiki in gledališču.

Zaključno prireditev, ki se bo začela ob 20. uri z neposrednim prenosom na TV Slovenija, bo vodil in povezoval Gašper Tič.

Dobitnike večine nagrad bo izbrala strokovna žirija, ob Barbari Orel, Tei Rogelj in Petri Vidali jo sestavljata še strokovnjaka iz tujine, Jasen Boko iz Hrvaške ter Tomasz Kubikowski iz Poljske.

Lani je največ nagrad pobrala uprizoritev Nevihta v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. Največjo festivalsko nagrado Borštnikov prstan, ki jo posebna žirija vsako leto podeli zaslužnemu igralcu ali igralki za življenjsko delo, pa je prejel igralec Igor Samobor.

Letos je bila za to nagrado na vrsti igralka. Žirija v sestavi Silva Čušin, Jernej Lorenci, Dušan Mlakar, Alja Predan in Ivo Svetina je za dobitnico izbrala igralko Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana Olgo Kacjan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pri-koncu-tudi-letosnje-borstnikovo-srecanje