Na Ljubljanskem gradu interaktivna predstava po motivih Povodnega moža

Avtor: STA

Na Ljubljanskem gradu bo drevi premiera predstave Mi smo svet: Povodni mož, ki je po motivih Franceta Prešerna nastala v režiji in po konceptu Barbare Pie Jenič. Projekt v produkciji zavoda Senzorium ponuja skupinsko izkušnjo ter izziv ustvarjalcem, da 30 obiskovalcev sočasno vpeljejo v zgodbo in jim namenijo mesta in vloge v predstavi.



Obiskovalci niso le gledalci predstave, pač pa so povabljeni na "ljubljanski ples", v katerem lahko vsak prevzame vlogo bodisi plesalca, opazovalca, osvajalca ali osvajanega, so sporočili organizatorji.

Prednost priljubljenosti Prešernovega besedila je v tem, da občinstvo ve, kako naj bi zgodba potekala.

Urška večera je oseba, ki jo določi igra naključij. Ker njene temne lastnosti prikličejo Povodnega moža, jo ta zapelje v svoj podvodni svet, potopi pa se tudi njena najbližja skupnost - obiskovalci. Vloga Uršk, kot so zapisal organizatorji, predstavlja vpliv posameznika na njegovo skupnost.

Projekt Mi smo svet predstavlja slovensko kulturno izročilo in slovenske avtorje tujcem in tistim, ki živijo v Sloveniji, tudi v tujem jeziku. Tako bo predstava 29. oktobra na voljo v angleškem, 30. oktobra pa v francoskem jeziku.

Povodnega moža igra Branko Potočan, pripovedovalci pa so Jeničeva, Eric Dean Scott za angleško in Julie Seiller za francosko predstavo.

Za glasbo je poskrbel Peter Penko, za scenske elemente pa Barbara Bulatovič. Predstava je nastala v sodelovanju z Ljubljanskim gradom in SNG Opera in Balet Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljanskem-gradu-interaktivna-predstava-po-motivih-povodnega-moza