Pozornost Mednarodnemu programu, showcase gostom in mladim

Avtor: FBS

Festival Borštnikovo srečanje je v polnem zagonu. Na Prvem odru Prve gimnazije v Mariboru se je včeraj z bralnimi uprizoritvami v slovenščino prevedenih nizozemskih dram začel Nizozemski fokus, videli smo že tretjino tekmovalnih in spremljevalnih predstav, vsak večer se predstavlja tudi produkcija študentov AGRFT. Odzivi na festival so odlični, prihaja tudi do resnih in polemičnih diskusij, jutri pričakujejo še prve tuje gledališke kritike (showcase goste).


Foto: Matej Kristovič, Boštjan Lah

»Odziv ljudi je dober, praktično so vse dvorane vsak dan polne, tudi študentske produkcije so letos zelo dobro obiskane, se pa morda na mednarodne predstave ljudje še navajajo,« pravi Alja Predan, umetniška direktorica FBS.

V ponedeljek se je začel Nizozemski fokus, v okviru katerega, potekajo bralne uprizoritve v slovenščino prevedenih nizozemskih dram, zvečer se je publiki v predstavi MR JONES predstavila mlada in nadarjena nizozemska igralka Naomi Velissariou. To je bila prva predstava v sklopu mednarodnega programa, že danes pa si bo moč ogledati hrvaško uprizoritev Miroslava Krleže LEDA, v režiji mlade obetavne režiserke Anice Tomić. Predstava je na festivalu Marulićevi dnevi prejela nagrade za najboljšo predstavo ter nagrade za režijo, za dramaturgijo, za igro in za glasbo. V sredo prihaja na festival nagrajena nizozemska igralka Halina Reijn s predstavo Človeški glas, konec tedna pa bodo gostili še predstavi iz Madžarske in Litve. 

Zelo uspešno svojo produkcijo že od sobote predstavljajo študenti AGRFT iz Ljubljane, ki polnijo Štuk in Mali oder SNG Maribor. V galeriji K18 na Koroški cesti v Mariboru je do konca festivala na ogled razstava kostumografskih del podiplomskih študentov kostumografije. Mladi bodo imeli aktivno vlogo do konca festivala, saj bo v soboto, 26. oktobra potekla tudi delavnica dramskega pisanja, v kateri bodo dijaki Prve gimnazije pod vodstvom Žanine Mirčevske ves dopoldan pisali tekste, ki jih bodo nato uprizorili študenti AGRFT.

Jutri na festival prihaja okoli 30 mednarodnih gostov in tujih gledaliških kritikov, ki si bodo ogledali devet domačih predstav ter se v petek srečali tudi z vsemi producenti in morda spletli nova sodelovanja, se dogovorili za gostovanja.

Obeta se še odprtje E-Razstave Festival Borštnikovo srečanje 2012, kjer gre za pilotski projekt,  s katerim želijo dokumentirati najvišje dosežke slovenskega gledališča in igralstva. Zanimiva bo tudi strokovna razprava O:miza, na kateri bodo v četrtek, 24. oktobra ob 11. uri v Kibli spregovorili o trenutnem kulturno-medijskem prostoru.

Od četrtka, 24. oktobra dalje bodo na blagajni SNG Maribor abonentom SNG Maribor na voljo brezplačne vstopnice za zaključno prireditev, ki bo v nedeljo, 27. oktobra 2013 ob 20.00 neposredno prenašana na Prvem programu TV Slovenija, vodil in povezoval jo bo Gašper Tič.

Iz Ljubljane v Maribor in nazaj tudi ta teden vsak dan vozi festivalski avtobus. Prevoz je možen s predhodnim nakupom vstopnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pozornost-mednarodnemu-programu-showcase-gostom-in-mladim