Slovenska režiserja otvarjata novo sezono v Varaždinu

Avtor: HNK Varaždin

Nocoj bo na velikem odru HNK Varaždin premiera drame Eduarda de Filippa Filumena Marturano v režiji Sama M. Strelca, čez en teden pa na sceni Zvonimir Rogoz igra Šah brat Vittoria Francescha v režiji Jerneja Kobala.


Foto Samo M. Strelec

Varaždinsko gledališče je nedavno s sprejetjem novega Zakona o gledališču v hrvaškem Saboru postalo peto hrvaško gledališče, ki ima poslej status nacionalnega gledališča (poleg HNK Zagreb, HNK Osijek, HNK Split in HNK Rijeka). Tako se že ves mesec vrstijo slovestnosti in praznovanja ob 140-letnici gledališča in pridobitvi nacionalnega statusa, ki pomeni za varaždinsko gledališče pomemben korak in v njegovem razvoju.

Sezono na velikem odru bodo začeli nadvse slovesno nocoj. Prvakinja, dramska igralka Jagoda Kralj Novak, praznuje 40 let svojega umetniškega ustvarjanja, ki ga bo proslavila z nastopom v naslovni vlogi v de Filippovi drami Filumena Marturano. Z režiserjem Strelcem (ki podpisuje tudi scenografijo), je Kralj Novakova že sodelovala in sicer pred leti s krstno uprizoritvijo besedila Nine Mitrović Familija u prahu, za katero je prejela nekaj nagrad, med drugim tudi najvišje hravaško kulturniško priznanje, Nazorjevo nagrado.

V isti uprioritvi praznuje 25 letnico svojega umetniškega ustvarjanja tudi igralec Stojan Matavulj, ki bo nastopil v glavni moški vlogi Domenica Soriana.
Ob njiju bodo nastopili še igralci Slavica Jukić, Otokar Levaj, Mitja Smiljanić, Ozren Opačić, Ivica Pucar, Leona Paraminski, Anica Kovačević in Darko Plovanić. Kostumografka Filumene Marturano je Martina Ćopo, avtor glasbe pa Vid Kralj Novak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-reziserja-otvarjata-novo-sezono-v-varazdinu