V SLG Celje premiera komedije Zbrana dela Williama Shakespeara

Avtor: STA

Celjski gledališčniki bodo v petek, 4. oktobra, ob 19.30 premierno uprizorili komedijo Adama Longa, Daniela Singerja in Jessa Winfielda Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano) v režiji Nikole Zavišića. Kot so zapisali v gledališču, komedija na zabaven, parodičen, duhovit in komičen način predstavlja delo velikega klasika širšemu občinstvu.


foto: Jaka Babnik

Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano) je parodija treh igralcev na delo enega največjih dramatikov vseh časov. V komediji uporabljajo svoja lastna imena in več igrajo sebe kot pa dramske osebe Shakespearovih dram. Pri tem ne upoštevajo četrte stene in v svojo predstavo vključujejo občinstvo, pomembno vlogo v njihovem nastopanju pa igra improvizacija, je v gledališkem listu zapisala Tina Kosi.

Trije igralci v tej komediji prikažejo parodijo na Romea in Julijo, Tita Andronika kot kuharski šov, Othella kot rap. Vse komedije združijo v eno samo, zgodovinske igre so prikazane kot ameriški nogomet, nekatere igre so uprizorjene le z najbolj znamenitim odlomkom, spet druge pa omenjene le po naslovu. Drugo dejanje je posvečeno Hamletu, ki ga uprizorijo na različne načine, tudi od konca proti začetku.

Ameriška igralska skupina Mala Shakespearova družina je Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano) prvič uprizorila leta 1987. Predstava je dosegla velik uspeh, saj so jo v Londonu na West Endu igrali devet let zapored.

Mala Shakespearova družina je nastala leta 1981, ko je Daniel Singer napisal 25-minutno verzijo Shakespearovega Hamleta. V njej so poleg Singerja nastopali Jess Borgeson, ki je leta 1993 spremenil svoj priimek v Winfield, Michael Fleming in Barbara Reinertson. Slednjo je po zlomu gležnja zamenjal Adam Long.

Ko je leta 1983 Borgeson za nekaj časa odšel na fakulteto, sta Singer in Long igrala 25-minutno verzijo Romea in Julije po ulicah in plažah. Ko so bili leta 1987 povabljeni na edinburški Fringe Festival, so v predstavo vključili še preostalih 35 Shakespearovih iger. Na festivalu so predstavo napovedali kot Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano), v njej pa so vseh 37 iger uprizorili s tremi igralci v eni uri.

Mala Shakespearova družina v uprizoritvah združuje verbalno in fizično komiko, njihov stil pa so poimenovali novi vodvil. Znani so tudi kot Poredni fantje okrajšav, od začetka delovanja pa so ustvarili osem predstav.

V celjski uprizoritvi nastopajo Vojko Belšak, Andrej Murenc, Aljoša Koltak in Anže Čater kot gost. Završić je poleg režije poskrbel tudi za scenografijo, dramaturginja je Kosijeva, kostumografinja Mateja Benedetti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-premiera-komedije-zbrana-dela-williama-shakespeara