Uspeh LGL na Svetovnem lutkovnem festivalu v Franciji ter grand prix na festivalu Spectaculo Interessi na Češkem

Avtor: LGL

Lutkovno gledališče Ljubljana se je pred dnevi vrnilo iz Charleville-Mézieres v Franciji, ki je od 20. do 29. septembra na Svetovnem lutkovnem festivalu gostilo lutkarje iz vsega sveta.


Živalska farma / foto: Nejc Saje

V majhnem francoskem mestecu, v katerem deluje Mednarodni lutkovni inštitut in lutkovna šola ESNAM ter nosi oznako Svetovno mesto lutkarstva, se je v devetih dneh zvrstilo več kot sto najboljših predstav iz 25 držav. Med njimi je bila po več kot desetih letih tudi Slovenija. Lutkovno gledališče Ljubljana je s predstavo Georga Orwella Živalska farma v priredbi Andreja Rozmana Roze in režiji Vita Tauferja štirikrat nastopilo pred razprodano dvorano Arthur ter navdušilo lutkovne sladokusce. Predstava je bila opažena celo v dnevnem časopisju L'union L' Ardennais, kjer so med drugim zapisali: „ … ustvarjalci pri upravljanju ročnih lutk izkažejo z veliko strokovnostjo in predvsem natančnostjo. Živali (v bistvu kakšnih petdeset!) se zdijo čisto resnične, še posebej prašiči, ki nosijo popolnoma jasne obrazne poteze ...“

Gre za sila pomembno gostovanje na festivalu, ki LGL pomeni izjemno možnost promocije, izmenjave lutkovnih znanj ter nenazadnje dobrodošlo preverbo kvalitete v konkurenci svetovnih lutkarjev. Kot eden izmed petih tujih lutkovnih producentov je dobilo tudi priložnost, da je svojo produkcijo, ustvarjalce ter festival predstavilo na srečanju francoskih in tujih lutkovnih producentov, ki ga je v času festivala organiziralo francosko združenje sodobnih scenskih umetnosti ONDA in organizator Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes de Charleville- Mézières.

Na festivalu je navdušila tudi predstava Bestaires režiserja Dude Paiva, ki je nastala v mednarodni koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, DudaPaiva Company (Nizozemska) in gledališča Kilden (Norveška). Predstava, ki osvaja referenčne lutkovne in plesne festivale, se je konec tedna predstavila še na češkem Spectaculo Interesse v Ostravi, kjer je prejela nagrado za najboljšo predstavo v celoti. Na festivalu so zaigrali tudi Štirje muzikanti v režiji Matije Solceta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uspeh-lgl-na-svetovnem-lutkovnem-festivalu-v-franciji-ter-grand-prix-na-festivalu-spectaculo-interessi-na-ceskem