V Kulturnici LGL drevi premiera predstave Boj v požiralniku

Avtor: STA

V Kulturnici Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo v okviru projekta mladih gledaliških ustvarjalcev BiTeater drevi ob 21. uri premierno uprizorili predstavo Boj v požiralniku v režiji Andreja Jusa. Kot so zapisali v LGL, performerji v predstavi raziskujejo razmerje med prostorom in telesom, med temo in svetlobo ter med gibom in mirovanjem.


foto: Urška Boljkovac

Maruša Majer, Ana Urbanc, Nac Žuber in Laren Polič ta razmerja ter fenomen delovne živali kot objekta v primerjavi s človekom današnjega časa in prostora raziskujejo v alegoriji vola Bavšija iz socialnorealistične povesti Boj na požiralniku Prežihovega Voranca.

Z iskanjem podobnosti in razlik med obema pojavoma skušajo zaznati simbolne artefakte, gibe in geste, ki univerzalizirajo podvrženost subjekta razosebitvi in njegovo tako socialno kot intimno transformacijo v objekt koriščenja, v mašinerijo, v orodje, skratka v proletariat, so še zapisali v LGL.

Dodajajo, da tehnika igre temelji na ponotranjenju živalskih nagonov. Osredotočajo se na konkretno žival - vola ali skopljenca (ali preprosto stroj, ki ga na koncu lahko še poješ), ki ga igralci skozi imaginacijo poustvarjajo iz psihičnega ustroja vola in ga transformirajo v psihologijo človeškega delavca - bodisi uradnika bodisi delavca v tovarni.

Jus je leta 2007 diplomiral iz gledališke in radijske režije na AGRFT s predstavo Samotni zahod na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega, za katero je prejel tudi nagrado za režijo na 4. mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Bolgariji.

Njegova prva režija v profesionalnem gledališču je bila predstava Hočevski medved v sezoni 2006/2007 SLG Celje, kjer je kasneje na oder postavil še predstavi Elling (2008) in Moje bivše, moji bivši (2011). Poleg vrste predstav v Sloveniji, je Jus režiral tudi v tujini - leta 2009 je na oder Srbskega narodnega gledališča postavil predstavo "Putujuče pozorište Šopalović".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kulturnici-lgl-drevi-premiera-predstave-boj-v-poziralniku