Roza kljub negotovi prihodnosti trnovskega KUD začenja s ciklom predstav

Avtor: STA

Z avtorsko predstavo Andreja Rozmana - Roze Od povodnih mož se drevi v KUD France Prešeren začenja cikel predstav Pripravljeni na potop v produkciji Rozinteatra. Od povodnih mož je pripovedovalsko-animacijska predstava, ki uvodoma predstavi različne oblike pojavnosti podvodnih mož, sledi pa animacija o tem, kako se je ženil povodni mož Ambrož.


Od povodnih mož / Foto: Arhiv Rozin teater

Kljub nejasni prihodnosti trnovskega kulturnega hrama, ki je zaradi dolga trenutno v fazi iskanja kupca ali druge rešitve za stavbo na Karunovi, v kateri deluje kulturno-umetniško društvo, se je Rozman odločil, da starta s ciklom, ki pa zaradi okoliščin ni jasno začrtan. "Za moje pojme je škoda, da bi KUD France Prešeren izgubil hišo. Trenutno nihče ne ve, kako in kaj bo. Zdi pa se mi, da je treba za začetek ponuditi nov programski, vsebinski koncept," je povedal Rozman.

Rozman se podpisuje pod kar nekaj predstav, za katere je prepričan, da si jih marsikdo še ni uspel ogledati, podobno pa je z drugimi manjšimi, nekomercialnimi teatri. Režiser, avtor in igralec zato upa, da bodo tudi člani teh ostalih teatrov prepoznali interes v tem, da bi se združili v prostorih KUD France Prešeren. Sam tam namreč vidi center malih gledališč, ki bi jih upravljali samozaposleni v kulturi.

"Kako se bo vse skupaj tehnično-pravno rešilo, pa seveda ne vem," je še dejal in dodal, da bi morale mestne oblasti težave trnovskega kulturnega hrama kljub vsemu razumeti kot svoje in se bolj zavzeti za njihovo rešitev.

Tako bo nocoj Rozman začel s ciklom svojih predstav, naslovljenim Pripravljeni na potop. Uvedla ga bo predstava Od povodnih mož, za katero animacijo podpisuje Barbara Bulatović, likovno podobo pa Zvonko Čoh. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel Goran Završnik. Pri Rozinteatru predstavo izvajajo v dveh različicah - za otroke in odrasle. Nocoj bo na sporedu različica za odraslo občinstvo.

Rozman sicer upa, da bo v sklopu cikla uspel izvesti več predstav, poleg nocojšnje uvodne Od povodnih mož, ki jo je pred tem uprizoril zgolj nekajkrat, v Ljubljani pa bo uprizorjena prvič, bosta najverjetneje na programu še dve njegovi novejši predstavi - Že spet obisk in Zaničniško odmaševanje. Pa morda še katera, odvisno od okoliščin.

Pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman - Roza je bil rojen leta 1955 v Ljubljani. Na Univerzi v Ljubljani je študiral slovenski jezik in književnost. Dolga leta je bil voditelj in igralec v gledališču Ane Monro. Redno nastopa v igranih filmih in na televiziji. Roza je avtor predstav in pesmi za otroke, ustvarja pa tudi gledališke predstave ter satirično poezijo za odrasle.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/roza-kljub-negotovi-prihodnosti-trnovskega-kud-zacenja-s-ciklom-predstav