Carmina Slovenica z novo premiero "Was haben Sie gegen Bauern, Gnädige Frau?"

Avtor: STA

Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec v novo sezono vstopa s premiero glasbenega gledališča "Was haben Sie gegen Bauern, Gnädige Frau?" (Kaj imate proti kmetom, gospa? je vprašal, preden je ubogal njeno željo). Delo, ki je kritika modernosti, predvsem modernosti Zahoda, bo prvič uprizorjeno v nedeljo v Cankarjevem domu.


foto: Rudi Uran

"Spomini so glavni protagonisti, glasovi iz preteklosti pa so tisti, ki pripeljejo do nepredvidenih učinkov, kjer čas prevzame pobudo za dejanje," je osnovna nit projekta avtorice Karmine Šilec, ki ga bodo pripravili hrvaški igralec Vilim Matula in komorna zasedba Carmina Slovenica.

Avtor glasbe za elektroniko in glasove je ameriški skladatelj Jacob Cooper, predstava pa temelji na tekstu Heinerja Müllerja.

Minulo sezono Carmine Slovenice so zaznamovala uspešna gostovanja predstave "When the mountain changed its clothing" na mednarodnih festivalih v Belgiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Luksemburgu in na Nizozemskem, premiera dokumentarnega filma Placebo ter nova projekta Tehilim in Dveri.

"Mednarodni uspehi, odlične kritike v eminentnih medijih in zanimiv umetniški koncept so pripeljali tudi do novega mednarodnega sodelovanja, tokrat z organizacijo Con tempus, ki deluje kot platforma sodobnim umetnostim. Njen cilj je spodbujati najvidnejše projekte na področju sodobnih umetnosti, avtorje, skupine in institucije z mednarodnim občinstvom," izpostavljajo v tej mariborski produkcijski hiši.

Prvi projekt, ki ga je spodbudilo sodelovanje s Con tempus, je prav glasbeno gledališče "Was haben Sie gegen Bauern, Gnädige Frau?", ki nastaja v koprodukciji Carmine Slovenice, novoglasbenega gledališča Choregie in Cankarjevega doma.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmina-slovenica-z-novo-premiero-was-haben-sie-gegen-bauern-gnadige-frau