Mladi levi ponovno navdušili z izbranim programom in pristnostjo

Avtor: STA

S predstavo "Celebration of Minorities" in koncertom Cynthie Hopkins se bo nocoj v Stari mestni elektrarni sklenil 16. festival Mladi levi. Pri zavodu Buker, ki festival organizira, so nad obiskom letošnje izdaje zelo zadovoljni, saj so bile dvorane polno zasedene, prijetno vzdušje pa je za časa festivala preplavilo celotno četrt Tabor.


GALA – Celebration of Minorities / foto: Axel Kaaber

Zadnji festivalski dan bo danes ob 20. uri v Stekleni dvorani Slovenskih železnic zaznamovala predstava "Celebration of Minorities" islandskega kolektiva Kviss bumm bang, ki gostuje v Ljubljani v okviru evropskega projekta "Global City-Local City" in je nastala v produkciji Bunkerja.

"Umetnice se v tej predstavi ukvarjajo z vprašanjem manjšin v najširšem pomenu besede. Kaj je tisto, kar neko manjšino določa, kaj je tisto, kar je normalno in kdo je tisti, ki to določa," je povedala direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek. Predstava je že zapolnjena, a bodo na sporedu tudi njene ponovitve, najprej na mariborskem festivalu Drugajanje, novembra pa se obetajo tudi v Ljubljani.

Mlade leve bo letos zaokrožil koncert ameriške skladateljice, pevke in gledališke umetnice Hopkinsove. Sprva je bil njem nastop napovedan kot jam session, a so se organizatorji nato odločili, da bodo to, tako Koprivškova, "izjemno koncertistko" festivalskemu občinstvu raje ponudili v solo izvedbi.

Koprivškova je dejala, da so ob zaključku festivala v ekipi hkrati utrujeni in presrečni, saj se ji zdi, da so uspeli tudi na letošnjo izdajo pripeljati nekaj svežega za slovenski prostor, ki ponuja snov za razmislek in se po drugi strani gledalcev dotakne. Zadovoljni so tudi, da so se uspeli letos bolj posvetiti žanru glasbenega gledališča in participatornim projektom.

Predstavnica za odnose z javnostjo zavoda Bunker Janja Buzečan je dodala, da so bili zelo dobro obiskani tudi spremljevalni dogodki festivala, svoj pečat pa je pustila začasna festivalska radijska postaja Tabor. Pri Bunkerju so bili zaradi slabega vremena primorani torkov koncert skupine Dječaci prestaviti na september, sicer pa se festival izteka v zanj značilnem dobrem duhu.

Festival je letos že drugo leto brezplačen, ker želijo pri Bunkerju dostop do kulturnih vsebin tudi tistim, ki si tega morda drugače ne bi mogli privoščiti. Prostovoljnih prispevkov za enkrat niso še prešteli, vendar po besedah Buzečanove vse kaže na to, da bodo lahko brezplačen obisk predstav ponudili tudi prihodnje leto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-levi-ponovno-navdusili-z-izbranim-programom-in-pristnostjo