Z monokomedijo Samohranilec začetek 7. festivala Komedija pod zvezdami

Avtor: STA

S premiero monokomedije Samohranilec po scenariju in v režiji Roka Vilčnika se bo nocoj ob 20.30 na Ljubljanskem gradu začel 7. gledališki festival Komedija pod zvezdami. Do 1. septembra bodo na sporedu festivala še predstave Rojen v Jugi, Star fotr in 555 ponovitev predstave Čas za spermembo.



V otvoritveni monokomediji Samohranilec nastopa Renato Jenček. V predstavi se pogrebni tehnik Samo Hranilec, potem ko njegovo nekdanjo ženo po ločitvi zaprejo, na humoren in povsem življenjski način spopade s križi in težavami samohraniteljstva, ki je že nekaj desetletij pereča tema slovenskega vsakdana. "Njegova zgodba je lahko zgodba prav vsake matere," napovedujejo organizatorji festivala.

V četrtek bo občinstvo na gradu skušal nasmejati primorski stand-up komik Perica Jerković s svojim avtorskim projektom Rojen v Jugi. Jerković bo z dobro mero nostalgije spregovoril o dobrih starih časih, ko so se otroci veselili Živalskega kraljestva in so se družine na morje vozile v natrpanih stoenkah, dotaknil pa se bo tudi sedanjosti.

Za sproščen vikend so organizatorji festivala pripravili še dve predstavi. V soboto bo na vrsti monokomedija Star fotr, ki je po besedilu Bjarnija Haukura Thorssona nastala v režiji Jurija Zrneca. V predstavi Janez Hočevar Rifle na humoren način spregovori o tem, "kaj se zgodi, ko vas zapustijo otroci in vaš dom napolnijo vnuki".

Nedeljski zaključek festivala bo minil v znamenju 555 ponovitve predstave Čas za spermembo po besedilu Marka Pokorna in Branka Đurića - Đura, ki je predstavo tudi režiral in v njej nastopil. Đuro igra frizerja Mirka, ki obožuje natančnost. V njegov salon rad zahaja zobozdravnik Damjan (Branko Šturbej v alternaciji z Jernejem Kuntnerjem), ker obožuje Mirkovo asistentko Emo (Alenka Tetičkovič) in Mirkov "južnjaški" humor. Ema pa je nora na svojega šefa in si ga želi imeti za vsako ceno.

Organizatorji sporočajo, da bodo vse festivalske predstave v primeru slabega vremena prestavljene v Grand hotel Union.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-monokomedijo-samohranilec-zacetek-7-festivala-komedija-pod-zvezdami