Zlati lev za Vesno Pernarčič v vlogi Marlene Dietrich

Avtor: PGK

Prešernovo gledališče Kranj je svojo serijo mednarodnih gostovanj ob koncu sezone – 12. festival BH drame v Zenici, 37. dnevi satire Fadila Hadžića v Zagrebu in 14. festival komornega gledališča Zlati lev v Umagu – kronalo z lepim uspehom. Prav na zadnjem je igralka Vesna Pernarčič prejela nagrado zlati lev za vlogo Marlene Dietrich v predstavi Marlene Dietrich. To je že druga njena nagrada na tem festivalu.


Foto: Mare Mutić

17. junija je Prešernovo gledališče gostovalo na 14. festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu s predstavo Nebojše Pop-Tasića Marlene Dietrich v režiji Primoža Ekarta, ki jo je PGK ob dvajseti obletnici smrti veliki igralke pripravilo v koprodukciji s ŠKUC gledališčem in zavodom Imaginarni decembra lani. Predstava je takoj po premieri doživela izjemno zanimanje domačega občinstva, razprodane predstave in dobre kritike, zato je bilo povabilo na festival več kot upravičeno.

Prešernovo gledališče je reden gost umaškega festivala in se je na njem že večkrat proslavilo z nagradami: 2001 Grand prix za najboljšo predstavo Kako sem se naučila voziti Paule Vogel, 2002 Grand Prix za Vera ljubezen upanje Ödöna von Horvátha, ter zlati lev Darji Reichman za vlogo Elisabeth v tej predstavi, 2004 zlati lev Matjažu Tribušonu za vlogo v predstavi Nekaj eksplicitnih fotk Marka Ravenhilla, 2006 je Grand Prix dobila predstava Drame princes Elfride Jelinek, 2007 pa Vesna Pernarčič za vlogi v predstavi Greva se Ježka in Žabe Gregorja Strniše.

Letošnja mednarodna strokovna žirija v sestavi: Jasna Ornela Bery (igralka iz Sarajeva), Helena Minić (igralka iz Zagreba) in Dražen Ferenčina (režiser iz Zagreba) je na včerajšnjem zaključku festivala enoglasno podelila zlatega leva Vesni Pernarčič za vlogo Marlene Dietrich v predstavi Marlene Dietrich v koprodukciji Prešernovega gledališča iz Kranj, gledališč ŠKUC in zavoda Imaginarni v režiji Primoža Ekarta. V obrazložitvi nagrade je zapisala:

Vesna Pernarčič z igralskim pristopom k pevski interpretaciji skozi začetni „gledališki“ del gradi in pripravlja lik in pri tem maksimalno izkorišča režijski in tekstovni prostor, ki ji je na voljo. Z minimalnim igralskim izrazom karizmatično oblikuje lik in istočasno prikazuje moč in ranljivost Marlene Dietrich. Šarmantno, stopnjevano proti drugemu „koncertno pevskemu“ delu subtilno ustvarja zvezo z občinstvom in prenaša čustva in slojevite „svetove“ lika, ki ga igra. Njeno interpretacijo odlikujejo natančen gib, ki se upira nepremičnosti in tendenci kretnje, ter ga združuje z glasbeno scensko interpretacijo. Rezultat je popolno estetsko poetično doživetje, ki ga nudi gledalcem.

To je že tretja pomembna nagrada, ki jo je igralka Vesna Pernarčič prejela v zadnjih dveh sezonah. Lani je na Dnevih komedije prejela nagrado žlahtna komedijantka (za vlogo Emmi Rothner v predstavi Proti severnemu vetru) ter nagrado ZDUS-a (za vloge v letu 2011).

Še zadnjič v tej sezoni bo dobitnico nagrade mogoče videti v četrtek, 27. junija ob 20.30, ko bo v predstava Marlene Dietrich v okviru festivala Carniola na sporedu v Stolpu Škrlovec v Kranju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zlati-lev-za-vesno-pernarcic-v-vlogi-marlene-dietrich