Festival Ana Desetnica letos v prestolnici iz središča v Moste

Avtor: STA

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo v 16. izdaji potekal v devetih mestih. Karavana ne bo potovala iz enega v drugo mesto, temveč bodo dogodki ponekod potekali vzporedno, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal vodja festivala Goro Osojnik. Letošnja Ana Desetnica se bo na ulice podala 27. junija v Izoli.


Su-seso Taladro / foto: Juan Olave

"Kar počnemo, je triangulacija," je dejal Osojnik, ki dobro ulično predstavo razume kot živ in enovit dogodek, ki poveže tri ključne in zunaj predstave neodvisne elemente - umetnika, občinstvo in prostor. Zaradi za vsako mesto posebnega načina povezovanja gledališča, urbanega prostora in predvsem ljudi je Ana Desetnica v vsakem mestu drugačna, je dodal. V Sežani bo denimo potekala tudi pod drugačnim naslovom - KULTulice.

Letošnji program je po Osojnikovih besedah zelo raznovrsten in uvaja nekaj novih žanrov. Tako bosta denimo na ulicah Ljubljane in Maribora javni red in mir motila klovna Murmuyo in Metrayeta, letošnja izdaja pa bo ponudila tudi dve večji predstavi. To bosta ognjeni spektakel belgijske Kompanie Ofwell v Mariboru in Ljubljani ter spektakularni vertikalni ples s projekcijo italijanskega dvojca eVenti Verticali, ki ga bo mogoče videti v Novi Gorici, Mariboru in Ljubljani.

Poleg tega so na program festivala umestili ulični spektakel Mati Korajža, ki je lani nastal v sklopu Evropske prestolnice kulture v Mariboru, a je po Osojnikovih besedah naletel na tako dober odziv, da so se odločili, da ga uvrstijo na program tudi letos. Mati Korajža bo letos vandrala po Mariboru, Ljubljani, Novi Gorici, Izoli, Kranju in Kamniku.

Novost letošnje izdaje je, da se bo v Ljubljani festival iz mestnega središča preselil v Moste. Novost je tudi, da bo tokrat potekal od srede, 3. julija, do sobote, 6. julija, tako, da bodo imeli Ljubljančani, ki večinoma ob koncih tedna odidejo iz mesta, dan festivala več. Sobota je rezervirana za piknik, gostijo kultur in plesno noč, vse pa bo potekalo na trikotniku med Španskimi borci, Etno klubom Zlati zob in otroškim igriščem v Mostah.


foto Arhiv Compagnie Mobil
V Ljubljani bosta v sklopu festivala potekala tudi mednarodni simpozij na temo Ulično gledališče kot urbana zvrst prihodnosti in okrogla miza na temo Vloga uličnega gledališča v množičnih protestih. Po besedah filozofa Gregorja Modra so namreč izkušnje letošnje zime v Sloveniji pokazale, da je bil močan del množičnih protestov njihov ustvarjalni del, saj so si ljudje sami izdelali maske in kostume in šli z njimi na ulice, sčasoma pa se je izoblikoval tudi Protestival. Zato bodo na sobotno okroglo mizo povabili vidnejše soustvarjalce tega politično-umetniškega dogajanja in odprli razpravo o njegovi prihodnosti.

Gostje okrogli mize, ki bo na vrsti v četrtek, 4. julija, pa bodo poleg Modra še filozof in stripar Izar Lunaček, direktor FAI AR', prve popotne akademije uličnega gledališča v Evropi Dominique Trichet in Olu Taiwo z Univerze v Winchestru, ki bo spregovori o tem, kako rekonceptualizirati ulično umetnost v digitalni dobi.

Festival Ana Desetnica bo letos poleg Ljubljane in Maribora potekal še v Izoli, Sežani, Novi Gorici, Rušah, Kamniku, Šoštanju in Kranju. Od občinstva se bo za leto dni poslovil s predstavo Mati Korajža 12. julija v Kamniku.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-ana-desetnica-letos-v-prestolnici-iz-sredisca-v-moste