Iz samokolnic na Križevniški ulici rastejo lutkovne predstave

Avtor: Mini teater

Iz samokolnic na Križevniški ulici poleg rož zdaj rastejo tudi lutkovne predstave Mini teatra - nepozabna Ježkova Zvezdica Zaspanka, noviteta letošnje sezone, Morrison in štirje letni časi, Troglavi zmaj in princeske ter zabavna Mizica, pogrni se režiserja Mareka Bečke, ki se jeseni v Mini teater vrača z novo predstavo Pogumna Molly s Joseom in Robertom Koroščem.


foto: Janina Žagar

Domiselne samokolnice z naslovi in citati otroških predstav so se tako pridružile klopem s citati iz Mini teatrovih postdramskih predstav za odraslo občinstvo in skupaj ustvarjalno kažejo na dve pomembni usmeritvi programa Mini teatra.

Nove predstave bodo rastle tudi v prihajajoči sezoni
Ob številnih ponovitvah dosedanjih lutkovnih uspešnic iz preteklih sezon bodo v naslednji sezoni za otroke in mladino v Mini teatru poleg Pogumne Molly zrasle tudi naslednje zanimive predstave: Žabji kralj, velika uspešnica Mini teatra iz 2001 z več kot 200 ponovitvami v Sloveniji, na Hrvaškem, Avstriji, Italiji, Belgiji in na Madžarskem, ki bo v režiji Roberta Waltla in z igralcem Tadejem Piškom v sezoni 2013/14 obnovljena. Čakajo nas tudi deček, ki nam bo odkril Kako ujeti zvezdo v režiji madžarske režiserke Ágnes Kuthy, humorna, a obenem provokativna priredba dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba Na Noetovi barki ob osmih zvečer v koprodukciji Mini teatra s Prešernovim gledališčem Kranj, Zgodba o džungli v koprodukciji Mini teatra z Dječjim pozorištem Banja Luka ter vsem znana Sapramiška v koprodukciji Mini teatra in Figurentheater Vlinders & C° iz belgijskega Beverena, ki bo že 14. julija zaživela v flamščini. Že 11. junija pa je bila premierno uprizorjena tudi nova režija Roberta Waltla v Mostarju, lutkovna predstava Grdi raček.

15. mednarodni festival Mini poletje
Še prej pa pripravljamo že 15. mednarodni festival Mini teatra za otroke, Mini poletje, ko bo Mini teater pričaral nove čudovite poletne mesece lutkovnih predstav in v sodelovanju s KUD-om Sredina tudi ustvarjalnih delavnic. Na prvi dan nas, med drugim, čaka tudi 100. svečana ponovitev mednarodno večkrat nagrajene Sneguljčice in 250. svečana ponovitev Obutega Mačka.

Poletje (vse do 1. septembra) bo torej pestro - poleg predstav Mini teatra bodo na sporedu namreč tudi gostujoče predstave s Slovaške, Češke, Madžarske, Belgije, letošnji 15. mednarodni festival Mini poletje v Ljubljani pa ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko Unijo skozi predstavitev njihovih igralcev, predstav, avtorjev in ostalih gledaliških ustvarjalcev še posebej posvečamo predstavitvi hrvaške gledališke in lutkovne umetnosti za otroke.


foto: Janina Žagar
Dan križevniškega soseda
Vzporedno z otvoritvijo pa bo v soboto, 29. junija, na Križevniški ulici potekal tudi Dan križevniškega soseda, ko se bomo križevniški ustvarjalci, stanovalci, sprehajalci in obiskovalci (z)družili ter zase, za someščane in obiskovalce mesta pripravili nepozaben dan. Pred dvema letoma se je na Križevniško preselil namreč Mini teater, zagon njegovega direktorja Roberta Waltla, da se z združenimi močmi naredi več, kot bi si sploh lahko predstavljali, pa se je hitro prenesel tudi na ostale - rodila in razvila se je nova kulturna četrt prestolnice, Križevniška. »Z Dnevom križevniškega soseda želimo Ljubljančane zvabiti na ulico, da se družijo in so ponosni na izročilo Križevniške. Da skupaj odkrivamo vse skrite kotičke, ki jih ponuja Križevniška z okolico. Poskrbeti želimo, da se življenje in kultura ne umakneta z ulice,« pojasnjuje Robert Waltl.

Poleg Mini teatra so današnji Križevniki namreč tudi tipoRenesansa, Mestni muzej Ljubljana, Festival Ljubljana, galerija Squat, Zavod za kiparstvo, Uredništvo pričesk Robert, Zavod za tipografijo in tiskarsko dediščino, restavraciji Shambala in Vitez, pub Pod Skalco, kot nova stanovalca Križevniške sta se nam pridružila tudi Izak Košir, frontman skupine The Toronto Drug Bust in nadarjena ilustratorka Ana Baraga, pri zagonskih sredstvih za nakup in najem urbane opreme pa je na pomoč priskočila Mestna občina Ljubljana.

V soboto, 29. junija, bomo skupaj torej ves dan - začnemo že ob 10.00!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/iz-samokolnic-na-krizevniski-ulici-rastejo-lutkovne-predstave