Začetek CoFestivala

Avtor: CoFestival

Danes, 17. junija 2013 se ob 20:45 v Kinu Šiška s predstavo SIENA španske skupine La Veronal začenja CoFestival.


foto: Arhiv La Veronal

CoFestival je preplet treh sodobnoplesnih festivalov: Modul-Dance, Ukrep in Pleskavica ter bo letos organiziran v dveh delih: od 17. do 21. junija ter jesenski del od 21. do 29. septembra 2013. Program obsega predstave, research procese, delavnice, filme in pogovore.

Dragana Alfirević Srhoj in Jasmina Založnik sta v zapisu CoFestival med trgom in demokracijo o letošnji ediciji festivala med drugim zapisali: "Z letošnjim motom Umetnost SoBivanja nadaljujemo v že vzpostavljenem okviru z idejami o iskanju presečišč, vzpostavljanju skupnega prostora in medsebojne pomoči ter z vznikom novih vprašanj. Pomembno se nam zdi, da v tem sodelovanju vztrajamo, vedoč, da je vsako tovrstno sodelovanje in kuriranje podvrženo tveganju; da lahko nekatere pozicije ostajajo spregledane, da trans-, inter- ali celo ne-disciplinarnosti znotraj festivala pod vprašaj postavljajo avtonomijo in prepoznavnost plesne discipline. Kar poskušamo nasloviti, je raznolikost umetniških formatov in pristopov ter nanje vezan pomen prenosa znanja, zaupanja, trajanja. Pomen procesualnosti, ki izključuje zgolj re-prezentacijo, postavljamo na isti nivo kot zaključene projekte in s tem zastavljamo vprašanja o dovršenosti umetniškega dela. Festival razumemo kot prostor produkcije znanja. Ta znanja se delijo in množijo naprej v druge discipline, umetniške projekte in geografske prostore.

Hkrati pa CoFestival naslavlja potrebo razlikovanja med umetnostjo in kulturnimi industrijami ter svari pred negativnimi vidiki tovrstnega izenačevanja. Namreč, umetnost in še posebej živa umetnost ni in ne more biti usmerjena zgolj v produkte, ki bi tako kot materialni objekti cirkulirali na trgu.

To, kar zaznamuje naše sodelovanje, je nenehno preizpraševanje pogojev, razlogov in nujnosti/srži določenega početja. Če te srži ni, potem niti ni razloga za delovanje, vsak rezultat je potem zgolj dekoracija.

Na kakšen način in zakaj se sodobni ples giblje med demokracijo in trgom in kaj bo od njega na koncu ostalo?"

Producenti festivala so, tako kot lani, Fičo Balet, Kino Šiška, Nomad Dance Academy in Plesni Teater Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacetek-cofestivala