Nova režija Roberta Waltla v Mostarju, lutkovna predstava Grdi raček

Avtor: Mini teater

Koprodukcija Mini teatra in Gledališča lutk Mostar, ki nastaja v okviru velikega evropskega mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3. Ljubljanska premiera bo ob zaključku letošnjega festivala Mini poletje.


foto: Arhiv Mini teater

Robert Waltl, nagrajevani režiser predstav za mlado običinstvo, ki režira v Sloveniji, na Hrvaškem, v Belorusiji, Belgiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini, v Mostarju režira novo lutkovno predstavo, Grdi raček.

Po premieri 11. junija 2013 v Gledališču lutk v Mostarju (Pozorište lutaka Mostar), kjer je Robert Waltl že režiral Mačka v kavbojkah Enesa Kiševića in Ježevo hišico Branka Čopića, pa Grdi raček prihaja tudi na Lutkovni pristan v Maribor in v Mini teater v Ljubljano.

Kot ena od zaključnih predstav festivala bo del zaključka že 15. Mini poletja, mednarodnega festivala Mini teatra za otroke.

Predstava, ki nastaja v okviru velikega mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3, in poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra, je koprodukcija Mini teatra iz Ljubljane in Gledališča lutk iz Mostarja (Pozorište lutaka Mostar).

Režiser Robert Waltl, ki je predan interpretator pravljic Ivane Brlić Mažuranić, Svetlane Makarovič in Hansa Christiana Andersena, je ustvaril dinamično predstavo, vizualno močno in z množico prekrasnih songov ter odlično animacijo izkušenih mostarskih lutkarjev, njegove predstave pa vedno odlikujejo glasbeno-plesna dramaturgija, dinamičen ritem in vizualno razkošje.

Mladi in uspešni pisatelj in hrvaški dramatik Ivor Martinić je Andersenovo pravljico o grdem račku, ki so ga napadali vsi, od bratov, sosedov, gosakov, lovcev, psa in kokoši do kmetov, dokler se na koncu ne spremeni v laboda, predelal v sodobno besedilo za najmlajše občinstvo. Po Andersenovih motivih je napisal novo dramsko besedilo, ki zvesto sledi originalu, a se obenem približuje sodobnemu gledalcu.

Avtor lutk in scene je Robert Smolik iz Prage, čudovite songe je napisala Olja Savičević Ivančević, uglasbila pa sta jih Nikša Mandalinić in Aleksandar Antić iz skupine TBF iz Splita.

V vlogi Grdega račka nastopa mladi Igor Vidačković, poleg njega pa izvstni igralci in animatorji - Nedžad Maksumić, Diana Ondelj Maksumić, Sergio Radoš in Nermina Denjo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-rezija-roberta-waltla-v-mostarju-lutkovna-predstava-grdi-racek