SNG Maribor z rusko lirično opero Jevgenij Onjegin

Avtor: STA

Zadnja premiera v sezoni Opere in Baleta SNG Maribor bo ruska klasika Jevgenij Onjegin. Lirično opero Petra Iljiča Čajkovskega bodo pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Ivana Popovskega premierno uprizorili v petek.


Foto: Tiberiu Marta

Opera Jevgenij Onjegin je nastala po istoimenskem romanu v verzih Aleksandra Sergejeviča Puškina, ki govori o brezciljnem življenju sebičnega in samozadostnega junaka, ki kasneje v življenju obžaluje zavrnitev ljubezni mlade ženske in se v usodnem dvoboju spopade s svojim najboljšim prijateljem.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal dirigent in umetniški vodja mariborske Opere Pionnier, gre za delo, ki bi moralo biti v repertoarju vsake operne hiše, v Mariboru pa je bilo nazadnje uprizorjeno leta 1986. Opero po njegovih besedah odlikujeta "čudovita glasba" in "intimna atmosfera".

Predstavo režira v Rusiji živeči makedonski režiser Ivan Popovski, ki je kariero opernega režiserja začel leta 1997 v francoskem Lillu prav z uprizoritvijo Jevgenija Onjegina. Znan je po številnih režijah del iz ruske glasbene literature, za njegovo delo pa ga je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev leta 2009 tudi odlikoval s Puškinovim redom za posebne zasluge in promocijo ruskega jezika in kulture.

S petkovo premiero se na mariborski oder po petih letih vrača sopranistka Sabina Cvilak, ki je po besedah Pionnierja ena od najboljših interpretk Tatjane. Sama pravi, da jo pri tej vlogi najbolj navdušuje razvoj lika. "To je ena lepših vlog. Tatjana sama ima v bistvu skoraj dve oziroma tri vloge skupaj," je pojasnila.

Naslovnega junaka bo upodobil ruski baritonist Konstantin Šušakov, sicer stalni solist moskovskega gledališča Bolšoj. Kot je dejal, je Jevgenij Onjegin prva opera, s katero se je v življenju srečal, zato je zanj še toliko bolj pomembna.

Tudi sicer je igralska zasedba dokaj mlada. Med drugim bosta v operi nastopila Nuška Drašček Rojko in Martin Sušnik, ki sta po besedah Pionnierja dva od najbolj obetavnih slovenskih pevcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-maribor-z-rusko-liricno-opero-jevgenij-onjegin