Nagradi tantadruj Lari Jankovič in Petru Harlu

Avtor: STA

Primorsko gledališko nagrado tantadruj za igralske stvaritve sta v petek zvečer v koprskem gledališču prejela igralka Lara Jankovič za vloge v predstavah Filumena Marturano, Parole, parole in Ay, Carmela! ter igralec Peter Harl za vlogo v predstavi Rokovnjači. Tantadruja za življenjsko delo je prejela novinarka Zdenka Lovec.


Ay, Carmela! / Foto: Jaka Varmuž

Žirija, ki so jo sestavljali dramaturginja SNG Drama Ljubljana Mojca Kranjc, režiser in pisatelj Marko Sosič ter publicist in gledališki kritik Matej Bogataj, je ocenjevala dosežke v premiernih uprizoritvah sezone, ki so jih za nagrado predlagala vodstva treh primorskih gledališč - Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in SSG Trst.

Nagrado Jankovičevi je žirija podelila za vlogo Diane v Filumeni Marturano Edoarda De Filippa v režiji Katje Pegan in izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica, za vlogo Eve v predstavi Parole, parole Alda Nicolaja v režiji Jake Ivanca in izvedbi Gledališča Koper in za vlogo Carmele v Ay, Carmela! Joseja Sanchisa Sinisterre v režiji Marka Manojlovića in izvedbi Gledališča Koper in Pozorišta Atelje 212 iz Beograda, so sporočili iz Gledališča Koper.

V obeh mediteransko obarvanih uprizoritvah se Jankovičeva po mnenju žirije naslanja na bogato tradicijo filmskih podob iz časov med vojnama in s suverenostjo poznavalke podpira historični kod obeh uprizoritev. Pri tem kaže nedvomen komičen talent, igralsko zrelost in širok spekter odrskih veščin, od petja do plesa. Tako je tudi v Carmeli, čeprav tam črpa iz čisto drugega gradiva. Umirjena, natančno dozirana vloga, v kateri opozarja na vse šibkejšo pojavnost dramske osebe, na prehajanje med svetom in zagrobjem, to pa s čudno odpuščajočo milino, spravljivostjo in igralsko pridušenostjo.

Peter Harl je Tantadruja za igralsko stvaritev prejel za vlogo Nandeta v Rokovnjačih Mihe Nemca, Nejca Valentija in Nieta v izvedbi SNG Nova Gorica in Prešernovega gledališča Kranj.

Harl vlogo Nandeta po mnenju žirije zastavi na izrazito sodoben način, ki gladko prehaja skozi različne igralske registre, pri tem pa ves čas vzpostavlja rahlo ustvarjalno distanco. Ta omogoča natančno odmerjeno stilizacijo, izrazit je njegov pevski prispevek in v izrazilih navezava na bogate reference iz popularne kulture. S svojim načinom igre je tudi ključ in uglaševalec celotne igralske ekipe, najmočnejši pa takrat, ko je ponotranjeno in odmerjeno razpet med osebnim maščevanjem in socialnim uporom, med upom in obupom, med manipulacijo z razbojniškim tropom in Nandetovo osebno nemočjo.

Žirija za nagrado tantadruj za življenjsko delo, ki so jo sestavljali igralec in režiser Boris Cavazza, igralka Minu Kjuder ter gledališki in radijski režiser Andrej Jelačin, je nagrado soglasno podelila nekdanji novinarki in gledališki kritičarki Zdenki Lovec.

Nagrado tantadruj so pred tremi leti ustanovili Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče iz Trsta in SNG Nova Gorica. Nagrada je dobila ime po znani noveli Cirila Kosmača. Prve tantadruje so podelili v Trstu, lani je nagrado gostilo novogoriško gledališče, letos pa se je triletni krog sklenil v Kopru. Kipec, ki ga izročajo nagrajencem, je oblikoval akademski kipar Jakov Brdar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagradi-tantadruj-lari-jankovic-in-petru-harlu