Med nagrajenci festivala mladinske ustvarjalnosti Teater Šentjanž

Avtor: STA

Tridnevni Festival mladinske ustvarjalnosti Vizije 2013 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se je včeraj v Novi Gorici zaključil s podelitvijo nagrad. Vizionarja za najboljšo gledališko predstavo v celoti je prejel Teater Šentjanž za predstavo Vaje iz sedenja.



Konec tega tedna so se na festivalu zbrali številni mladi igralci, lutkarji in rockerji, ki so v treh dneh postregli z osmimi gledališkimi in štirimi lutkovnimi predstavami, sedmimi rock koncerti in dvema predstavama ugledališčene poezije. Ponovno so dokazali, da zmorejo dobršno mero avtorefleksije in kritičnega pogleda na sodobno družbo, ki jo zaznamujejo osamljenost, tesnoba in površinskost, so sporočili organizatorji.

Med gledališčniki so slavili zamejci, Teater Šentjanž - SPD Šentjanž, ki je za angažirano predstavo avtorice Alenke Hain Vaje v sedenju prejel vizionarja za najboljšo predstavo v celoti. Glavni igralec predstave Miro Müller pa je za vlogo T. B. v omenjeni predstavi prejel vizionarja za najboljšo vlogo festivala. Predstava se je tako uvrstila v spremljevalni program 52. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni.

Vizionarja za najboljšo lutkovno predstavo je prejela Gledališka šola I. gimnazije Maribor za avtorski projekt V spominu umor. Mlada pesnica Nina Bizjak iz skupine Spunk, KD Gimnazije Slovenj Gradec, pa je dobila vizionarja za avtorstvo in izvedbo predstave ugledališčene poezije Pridnica.

Strokovna žirija v sestavi Zalka Grabnar Kogoj, Gašper Jarni ter Vanja Alič je vizionarja za uigranost igralskega ansambla podelila gledališki skupini Mak KD Svoboda Deskle za predstavo Blaža Valiča Pojma nimam. Vizionarja za uigran igralski par je podelila Klari Drakovič in Lučki Rožman, KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote, za vlogi v predstavi Gorana Gluvića Čuvaja zadnjega kozarca vode.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/med-nagrajenci-festivala-mladinske-ustvarjalnosti-teater-sentjanz