Oskarjevec v kranjskem Prešernovem gledališču

Avtor: PGK

Danes, 9. maja, prihaja v Kranj pulitzerjev nagrajenec in oskarjevec, svetovno znani ameriški dramatik John Patrick Shanley. Izjemen dramatik, scenarist in režiser ter avtor drame Dvom si bo v Prešernovem gledališču (PG) v Kranju v soboto ogledal predstavo Dvom in se srečal z udeleženci mednarodnega srečanja PEN.


Foto Monique Carboni

Direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček je poudarila, da obisk tako izjemnega ustvarjalca in prejemnika najprestižnejših nagrad ni velik dogodek le za Prešernovo gledališče, pač pa za Slovenijo.

„To je izjemno priznanje za naše gledališče. Da se je odzval našemu povabilu in bomo deležni njegovega nekajdnevnega obiska, je skoraj nemogoče ali vsaj zelo težko, zato nam je to še toliko bolj v čast in kot sem dejala, priznanje našemu delu,“ je dejala Drnovščkova. Prihod avtorja na predstavo je vedno vznemirljivo doživetje, saj se po besedah direktorice kranjskega gledališča ustvarjalci vedno sprašujejo, ali so s predstavo zadeli bistveno sporočilnost teksta.
 
John Patrick Shanley je dobitnik vrste uglednih nagrad, med drugim je bil njegov film Mesečnica nagrajen z oskarjem, za dramo Dvom pa je prejel Pulitzerjevo nagrado ter nagradi Drama Desk Award in tony. Po Dvomu je v lastni režiji posnel tudi film, v katerem so nastopili Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams in Viola Davis. Omenjena drama, ki jo je napisal leta 2005, govori o spolni zlorabi v katoliški Cerkvi, in je po razkritju številnih afer v zadnjih letih  postala žgoča tema.

Shanley prihaja v Slovenijo na povabilo Prešernovega gledališča v Kranju in si bo v soboto zvečer ogledal predstavo Dvom, ki jo je režiral Alen Jelen, dramaturginja je bila Marinka Poštrak, v njej pa nastopajo igralci Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar in Maša Kagao Knez.

„Zelo sem radovedna, kako bo avtor sprejel našo predstavo, čeprav mislim, da mu bo naš pristop do uprizoritve všeč, saj ostaja zvest njegovi temeljni sporočilnosti, da naj si vsak sam da odgovor, ki ga tekst odpira. V veliko čast in zadovoljstvo mi je, da prihaja v Kranj. In izjemno zanimiv bo njegov pogled na našo igralsko zasedbo,“ je povedala dramaturginja in vodja umetniškega oddelka v Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak ter dodala, da je vedno zanimivo brati tekst in potem srečati avtorja. „Včasih je tako srečanje zelo srečno. V primeru dramatika Shanleya pa smo prav zares počaščeni, saj se je odločil priti v Sloveniji le zato, da vidi našo predstavo,“ je pojasnila Poštrakova.

Ameriški dramatik Shanley se bo v soboto zvečer v Prešernovem gledališču srečal z udeleženci letošnjega mednarodnega srečanja PEN, ki poteka na Bledu. Srečanje bodo namreč zaključili z ogledom večkrat nagrajene Shanleyeve predstave Dvom, v režiji Alena Jelena, po njej pa bo v gledališkem foajeju pogovor z uglednim dramatikom. „V veliko čast mi je, da si bo gospod Shanley ogledal predstavo in lepo bo slišati, kaj bo rekel po njej. Menim, da je do zdaj videl že veliko uprizoritev svojega dela, a da mu bo naša predstava ostala v spominu. Vsi upamo, da nam bo razkril skrivnost in da ne bomo več dvomili,“ je dejal režiser Alen Jelen in svojo misel zaključil s povabilom, da naj uglednega gosta v soboto pride  poslušat čim več ljudi in po avtograme, kajti take priložnosti, po njegovih besedah,  ne bodo več imeli.


***
John Patrick Shanley (ameriški dramatik, scenarist in režiser) se je rodil 3. oktobra 1950 in kot najmlajši od petih otrok odraščal v irski katoliški družini, ki je živela v naselju East Tremont v Bronxu. Njegov oče, zaposlen v pakirnici mesa, je bil irski priseljenec, mati pa hči irskih priseljencev. Ulice East Tremonta so bile dom podobnih irskih in italijanskih delavskih družin. »Zelo protiintelektualno in izjemno rasistično je bilo in nič od tega mi ni ustrezalo,« je v intervjuju z Alexom Witchelom za New York Times Magazine razkril dramatik. Spominja se, da se je »od svojega šestega leta naprej nenehno pretepal«, četudi zagotavlja, da je pretepe sam le redko izzval. »Ljudje so me samo pogledali – in pobesneli,« je pojasnil. »Mislim, da je bil razlog ta, da so lahko videli, da vidim, kakšni so v resnici.«

Shanley je prvih osem let formalnega izobraževanja opravil v katoliški šoli St. Anthony, ki so jo vodile sestre iz reda usmiljenk. Nato je nadaljeval v deški gimnaziji Cardinal Spellman, kjer se je upiral strogim, resnim duhovnikom, ki so poučevali v njej. V dveh letih, ki ju je prebil tam, je bil Shanley vsak teden popoldne priprt, dokler ga niso prosili, naj šolo zapusti. Namesto da bi odšel v javno gimnazijo v Bronxu, se je raje odločil za zasebno šolo v New Hampshiru, ki je bila povezana s katoliško Cerkvijo. 

V šoli Thomas Moore, stran od Bronxa, je Shanley vzcvetel. Njegovi učitelji so spodbujali njegov pisateljski talent, ki se je pokazal okoli enajstega leta, in kot najstnik je napisal cele pole verzov. Ko je maturiral, se je vpisal na newyorško univerzo, vendar je študij po prvem semestru zaradi slabih ocen opustil. Prijavil se je k marincem, kjer mu je bil, nekoliko perverzno, všeč njihov način discipline, ki je spominjala na katoliško šolo. Na newyorško univerzo se je vrnil, ko je odslužil vojsko v Vietnamu, in leta 1977, ko je dopolnil sedemindvajset let, diplomiral kot najboljši v letniku.

Je član Ensemble Studio Theatra. Njegov scenarij za film Mesečnica (1987) je bil nagrajen z oskarjem za najboljši izvirni scenarij in z nagrado Writers Guild of America za najboljši scenarij, pisan neposredno za film.

Leta 1990 je po lastnem scenariju režiral film Joe proti vulkanu, zanj je napisal tudi dve pesmi, Marooned Without You in The Cowboy Song.

Leta 2005 je za Dvom prejel Pulitzerjevo nagrado za dramatiko, nagrado Drama Desk Award in tonyja za najboljšo dramo. Dvom je vključen v knjigo The Fourth Wall [Četrta stena] fotografinje Amy Arbus, za katero je Shanley napisal tudi predgovor.

Leta 2008 je Shanley režiral filmsko različico Dvoma, v kateri so nastopili Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams in Viola Davis.

Trenutno živi v New Yorku.

***
O Dvomu
Prav z Dvomom si je John Patrick Shanley prislužil največjo čast, na katero lahko dramatik sploh upa: Pulitzerjevo nagrado za dramo in nagrado tony leta 2005 za najboljšo predstavo/dramo v sezoni 2004/2005. Dvom je svojo pot po odrih začel novembra 2004 v nebroadwayskem gledališču in se je marca naslednje leto preselil na oder broadwayskega gledališča Walter Kerr.

Zgodba je postavljena v leto 1964, na Shanleyjevo katoliško šolo v Bronxu.

Zaradi Shanleyjevih napetih dialogov se je delo »prijelo«, zaključek pa ni odgovoril na nobeno od vprašanj, ki jih je drama postavila. Ben Brantley je v New York Timesu zapisal, da avtor besedila »Shanley ni na nikogaršnji strani. Varno se zdi reči, da se dramatik strinja z očetom Flynnom, ko ta razlaga svojo preferenco do prilik namesto realnosti: ‘iz resnice nastane slaba pridiga. Navadno je zmedena in nima jasnega zaključka.’ A Dvom vsako stališče predstavi razumno in z zgovornostjo, ki ni nikoli v neskladju z bronškim naglasom in ekumenskim ozadjem junakov.«

Dvom je pri gledališkem občinstvu tako odmeval tudi zato, ker se je pojavil ob primernem času: zaradi novih odkritij o minulih spolnih zlorabah katoliških duhovnikov – in sodnih procesov, ki so jim sledili – je bila tema v zadnjih letih v medijih kar pogosta. Kot je Shanley dejal v intervjuju za American Theatre, so ga te novice prisilile, da je premišljeval o nunah, ki so ga v letih, ko je odraščal, poučevale v šoli St. Anthony. »Pozneje, ko so izbruhnili cerkveni škandali, sem spoznal, da so veliko duhovnikov ‘zašile’ nune ... A hierarhično pravilo v katoliški cerkvi je zahtevalo, da so morale poročati ne policiji, ampak svojim nadrejenim v Cerkvi, ki so stvar nato prikrili in tipa zaščitili. To je moralo tem ženskam povzročiti zelo močne frustracije in moralne dileme.«

Uprizoritve Dvoma
Uprizoritev, ki jo je v New Yorku režiral Doug Huges, je bila izvedena kot enodejanka, dolga približno 90 minut. Sodelujoči so v intervjujih pojasnili, da se drugo dejanje gledalcem »zgodi«, ko zapustijo gledališče in začnejo razpravljati o tem, kar so videli – nekateri se strinjajo s sestro Alojzijo, drugi so na Flynnovi strani. Ko je drama izšla v knjigi, je Shanley naslov iz Dvom spremenil v Dvom: prilika. V prvi zasedbi so nastopili Cherry Jones kot sestra Alojzija, Brian O’Bryne kot oče Flynn, Heather Goldenhersh kot sestra Jakobina in Adriane Lenox kot Gospa Muller.

Leta 2006 so se zasedbi pridružili Eileen Atkins, Ron Eldard in Jena Malone, ki so nadomestili Jonesovo, O’Bryna in Goldenheschovo. Dvom je dobil nagrado Touring Brodway Award za najboljšo dramo.

Na zahodni obali je igro premierno režirala Claudia Weill v gledališču Pasadena Playhouse. Druga postavitev je bila leta 2010 na odru gledališča Rubicon (Rubicon Theatre Company) v Venturi v Kaliforniji. Režirala jo je umetniška sodelavka Jenny Sullivan, v vlogah očeta Flynna in sestre Alojzije pa sta nastopila Joseph Fuqua in Robin Pearson Rose.

Leta 2007 je bila drama uprizorjena v gledališču Cellarg v Venezueli, v Avstraliji je dramo premierno uprizorila skupina Sydney Theatre Company, in to v sydneyjski operni hiši 4. februarja 2006. Temu je sledil azijski debi Dvoma v Singapurju (21. marca 2006) in na Filipinih (2. junija 2006). Dvom so leta 2006 uprizorili v Auckland Theatre Company na Novi Zelandiji.

V Veliki Britaniji je bila drama premierno uprizorjena v gledališču Trycicle v Londonu. V režiji Nicolasa Kenta so nastopili Dearbhla Molloy kot sestra Alojzija, Nikki Amuka-Bird kot gospa Muller, Padraic Delaney kot oče Flynn in Marcella Plunkett kot sestra Jakobina.

Pariško postavitev je konec leta 2006 režiral Roman Polanski. Aprila 2007 jo je producent Gene Gutowski uprizoril v gledališču Polonia v Varšavi.

Melanie Hooley je avgusta 2010 predstavo režirala v Dorchester Arts z zimbabvejskima igralcema Kevinom Hanssenom in Anne Fischer. Predstavo je podprl British Council Zimbabwe.

Filmska predelava
V predelavi drame za Miramax Films so igrali Meryl Streep kot sestra Alojzija, Philip Seymour Hoffman kot oče Flynn, Amy Adams kot sestra Jakobina in Viola Davis kot Gospa Miller (ime je bilo spremenjeno za film). Snemanje se je začelo 1. decembra 2007, dramatik in scenarist John Patrick Shanley je film tudi režiral, producent pa je bil Scott Rudin. Vsi igralci so bili za svoje vloge nominirani za oskarje: Meryl Streep za najboljšo igralko, Hoffman za najboljšega stranskega igralca, Adamsova in Daviesova za najboljši stranski igralki. 

Film je posvečen Margaret McEntee, sestri usmiljenki, ki je bila Shanleyjeva učiteljica v prvem razredu in po kateri je Shanely oblikoval lik sestre Jakobine; pri filmu je sodelovala tudi kot tehnična svetovalka.

***
Dela Johna Patricka Shanleyja
Dramska besedila
•    Welcome to the Moon [Dobrodošli na Luni] (1982)
•    Danny and the Deep Blue Sea [Danny in globoko modro morje] (1983)
•    Savage in Limbo [Divjak v predpeklu] (1984)
•    The Dreamer Examines His Pillow [Sanjač proučuje svojo blazino] (1985)
•    Italian American Reconciliation [Italijansko-ameriška sprava] (1986)
•    Women of Manhattan [Ženske z Manhattna] (1986)
•    All for Charity [Vse za dobrodelnost](1987)
•    The Big Funk [Neskončen obup] (1990)
•    Beggars in the House of Plenty [Berači v hiši blagostanja] (1991)
•    What Is This Everything? [Kaj je to vse?] (1992)
•    Kissing Christine [Poljubljati Christine] (1995)
•    Missing Marisa [Pogrešati Marisso] (1995)
•    Four Dogs and a Bone [Štirje psi in kost] (1993)
•    The Wild Goose [Divja gos] (1995)
•    Psychopathia Sexualis (1998)
•    Where's My Money? [Kje je moj denar?] (2001)
•    Cellini (2001)
•    Dirty Story [Umazana zgodba] (2003)
•    Doubt: A Parable [Dvom: prilika] (2004)
•    Sailor's Song [Mornarjeva pesem] (2004)
•    Defiance [Kljubovanje] (2005)
•    Romantic Poetry [Romantična poezija] (2007) – skupaj s Henryjem Kriegerjem
•    Pirate [Pirat] (2010)
•    Storefront Church [Cerkev v izložbi] (2012)

Filmografija
•    Moonstruck [Mesečnica] (1987) (dobitnik oskarja za scenarij)
•    Five Corners [Pet vogalov] (1987)
•    The January Man [Januarski človek] (1989)
•    Joe Versus the Volcano [Joe proti vulkanu] (1990; režija: J. Shanley)
•    Alive [Živi] (1993)
•    We're Back! A Dinosaur's Story [Nazaj smo! Zgodba dinozavrov] (1993)
•    Congo [Kongo] (1995)
•    Live From Baghdad [V živo iz Bagdada] (2002) (TV, nominacija za emmyja)
•    The Waltz of the Tulips [Valček tulipanov] (2006)
•    Doubt [Dvom] (2008)

Nagrade
•    1988 oskar za najboljši izvirni scenarij – Mesečnica
•    2005 nagrada Drama Desk za najboljšo novo dramo – Dvom
•    2005 nagrada Lucille Lortel za izjemno dramo – Dvom
•    2005 nagrada za najboljšo dramo po izboru newyorških kritikov – Dvom
•    2005 Pulitzerjeva nagrada za najboljšo dramo – Dvom
•    2005 nagrada tony za najboljšo dramo – Dvom
•    2005 nagrada obie za dramatiko – Dvom


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/oskarjevec-v-kranjskem-presernovem-gledaliscu