Učitelj učitelju: Izkušnjo drugega potem primerjam s svojo …

Avtor: Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal

V teh majskih dneh na portalu SiGledal objavljamo niz prispevkov, v katerih bomo predstavili rezultate ankete, ki smo jo med učitelji slovenskih osnovnih in srednjih šol izvedli letošnjo pomlad. Od učiteljev smo želeli izvedeti, kako izberejo dogodek, ki si ga bodo z učenci oziroma dijaki ogledali, kako se na ogled pripravijo in na kakšen način ovrednotijo vtise po predstavi. Kot sogovornik se nam pridružuje režiser, igralec in umetniški vodja Mini teatra Robert Waltl. – V prvem, uvodnem prispevku boste izvedeli več o izvedbi in namenu ankete.


Predstava Sneguljčica je ena tistih, ki so jih v ogled priporočili vsaj trije anketirani učitelji / foto Miha Fras

Z anketo smo želeli preveriti, kakšne izkušnje imajo učitelji, njihovi učenci in dijaki z obiskom gledaliških predstav. V ta namen smo na slovenske osnovne in srednje šole naslovili nekaj vprašanj s prošnjo za sodelovanje tistih učiteljev, ki so si v šolskem letu 2012/13 z učenci ali dijaki ogledali vsaj eno predstavo. Odzvalo se je 62 učiteljev z 31 osnovnih* in 19 srednjih šol**, ki so si ogledali predstave skupno 26 slovenskih producentov***. 

Izkušnja anketiranke

Nataša Štefanac, profesorica slovenščine na ljubljanski gimnaziji, se je v anketi odločila sodelovati »zato, ker me zanima, kakšne izkušnje imajo drugi učitelji, katere predstave še priporočajo za ogled, kakšna je njihova izkušnja z učenci v gledališču … Izkušnje lahko potem primerjam s svojo.« Poleg tega je z vprašanji dobila »iztočnice za dijake, da sem pri pouku sestavila vprašanja, ob katerih so lahko izrazili svoje mnenje in se pogovarjali o zanimivih temah«. Po njenih izkušnjah si učitelji informacije o predstavah sicer navadno izmenjujejo znotraj aktiva, tako da se pogovarjajo o predstavah, ki so si jih ogledali ali so jim jih svetovali kolegi z drugih šol ali gimnazij. Večkrat je v ospredju tudi osebni okus učitelja, ki učence pozna in ve, kaj bi jih lahko zanimalo. Učitelji se pri izbiri predstave naslanjajo tudi na gledališke kritike ali pa izberejo predstavo, ki je namenjena določeni ciljni skupini, na primer maturantom.

Pomen povratne informacije

Gledališča povratne informacije, ki jih dobijo od učiteljev, cenijo in upoštevajo. Direktor in umetniški vodja Mini teatra Robert Waltl pravi, da so v njihovem gledališču z učitelji v neposrednem stiku in se vedno trudijo dobiti njihove takojšnje odzive. Tudi na tej osnovi potem načrtujejo delo z mladimi pri posameznih predstavah, oglede gledališča in osnovne gledališke ure, ob zadostnih sredstvih pa tudi angažiranje več mentorjev, ki bi tedensko pripravljali programe za otroke in mladino. Njihov namen je dodatno izobraževanje mladih, poleg spoznavanja same kulturne ponudbe pa tudi omogočanje globljega spoznavanja umetnosti, ki od gledalca pričakuje ustvarjalno sodelovanje.

V naslednjih dneh

Kaj je pokazala anketa, bomo predstavili v naslednjih dneh, vsakič s komentarjem režiserja, igralca in vodje Mini teatra Roberta Waltla:



* Sodelujoči učitelji prihajajo z 31 osnovnih šol: OŠ Božidarja Jakca, OŠ Naklo, OŠ Kašelj, OŠ Vransko-Tabor, OŠ Dravograd, OŠ Grm, OŠ Stari trg pri Ložu, OŠ Drska Novo mesto, OŠ Draga Bajca Vipava, OŠ Brezno Podvelka, PŠ Kapla, OŠ Franceta Bevka Tolmin, OŠ Martina Konšaka, OŠ Zbora odposlancev Kočevje, OŠ Jakobski Dol, OŠ Miklavž na Dravskem polju, OŠ Topol Medvode, OŠ Borisa Kidriča Kidričevo, OŠ Janka Padežnika Maribor, OŠ Marije Vere Kamnik, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Poljane, OŠ XIV. divizije Senovo, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, OŠ Veržej, OŠ Globoko, OŠ Podbočje, OŠ Stopiče, OŠ Juršinci, OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Ivana Cankarja Vrhnika.

** Sodelujoči učitelji prihajajo z 19 srednjih šol in gimnazij: Srednja šola Slovenska Bistrica, Vegova Ljubljana, Druga Gimnazija Maribor, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Šolski center Postojna, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta, Biotehniška šola Rakičan, Srednja zdravstvena šola Celje, Gimnazija Celje – Center, Šolski center PET Ljubljana, Gimnazija Ledina, Gimnazija Moste, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, Šolski center Krško-Sevnica, Gimnazija Jesenice, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje in Gimnazija Nova Gorica.

*** Sodelujoči učitelji so si ogledali predstave 26 producentov: Gledališka skupina Senovo, Gledališka skupina Kulturnega društva Stane Kerin Podbočje, Siti Teater, Španski borci, Mladi oder, Šentjakobsko gledališče, Dom kulture Kamnik, Gledališče Toneta Čufarja, Špas teater, Mini teater, Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor – Drama, Slovensko narodno gledališče Maribor – Opera in balet, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko mladinsko gledališče, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Prešernovo gledališče Kranj, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Mestno gledališče Ptuj, Gledališče Koper, Anton Podbevšek Teater, Slovensko stalno gledališče Trst in Cankarjev dom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ucitelj-ucitelju-izkusnjo-drugega-potem-primerjam-s-svojo