Odprli novo stavbo Mariinskega gledališča

Avtor: STA

Pri znamenitem Mariinskem gledališču iz Sankt Peterburga so slovesno odprli novo operno in baletno hišo. Na četrtkovem gala otvoritvenem večeru sta med drugim nastopila španski tenorist Placido Domingo in ruska sopranistka Ana Netrebko, odprtja pa se je udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



"Najpomembneje je, da imamo sedaj vse, kar potrebujete za gledališče; predvsem najnovejšo tehnologijo," je ob odprtju dejal Putin in se s tem odzval na kritike, ki so se nanašale na arhitekturno zasnovo in stroške izgradnje nove operne hiše.

V svojem nagovoru se je za "brezmejno energijo" zahvalil tudi direktorju Mariinskega gledališča Valeriju Gergijevu, ki je po njegovih besedah uspel ne le ohraniti tradicijo ruske opere in baleta, temveč tudi ustvariti pogoje za njun razvoj.

"Naše gledališče je sedaj gotovo eno najbolj modernih na svetu," je ob odprtju povedal Gergijev in poudaril, da novo stavbo zaznamuje predvsem izjemna akustika.

Izgradnja nove stavbe, ki stoji v neposredni bližini Mariinskega gledališča, je stala 700 milijonov dolarjev (537 milijonov evrov).

Novo operno hišo v nasprotju z baročnim videzom stavbe Mariinskega gledališča zaznamuje sodobna arhitektura. Pročelje je zgrajeno iz velikih oken, ki ponujajo izjemen razgled na Sankt Peterburg. Vhodna dvorana je obdana s kamnitimi zidovi, glavni avditorij pa zaznamujejo detajli iz svetlega lesa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odprli-novo-stavbo-mariinskega-gledalisca