V Narodnem muzeju svetovi in junaki srbskega lutkarstva

Avtor: STA

V Narodnem muzeju Slovenije so včeraj odprli razstavo srbske lutkovne umetnosti in gledališkega ustvarjanja za otroke z naslovom Svetovi in junaki. Kot je na predstavitvi dejala kustosinja razstave Liljana Dinić, je želela predstaviti vizualna sporočila, ki so jih generacije otrok v Srbiji sprejemale skozi lutkarstvo.


foto: Janina Žagar

Razstava, ki so jo v Narodnem muzeju postavili v sodelovanju z Mini teatrom ter Svobodno univerzo in Gledališkim muzejem Vojvodine iz Srbije, po besedah Dinićeve obsega okoli 100 eksponatov, izbrali pa so najlepša dela srbskega lutkarstva, ki nima prav dolge in bogate tradicije.

Direktor Mini teatra Robert Waltl je dejal, da so pri njih razstave postale del rednega programa, saj verjamejo, da morajo sodelavce predstaviti tudi zunaj predstav.

"Vse razstavljene lutke, kostume in materiale je iskala po gledališčih v Srbiji. Iskanje najbolj zanimivih in privlačnih lutk in materialov po kleteh in skladiščih gledališč je bilo zagotovo zelo zahtevno delo," je pojasnil Waltl.

Za naslednje leto je Waltl napovedal še razstavo slovenskega lutkarstva, ki bo po njegovih besedah veliko odkritje za številne ljubitelje lutkovne in likovne umetnosti, saj so slovensko lutkarstvo ustvarjali umetniki, kot je Jože Tisnikar.

Direktorica Narodnega muzeja Barbara Ravnik je poudarila, da razstava srbskega lutkarstva ni slučajno na ogled ob istem času kot Unescova razstava Podobe Balkana. "Že lansko leto, ko smo dobili mandat za postavo Unescove razstave, smo razmišljali, kako bi jo dopolnili z razstavami narodov in narodnosti nekdanje Jugoslavije, ki živijo v Sloveniji," je pojasnila.

Direktor Mednarodnega festivala gledališča za mlade v Subotici in vodja Svobodne univerze Slobodan Marković je dejal, da razstava Svetovi in junaki ni naključna, saj z Mini teatrom in Gledališkim muzejem Vojvodine sodelujejo že vrsto let. "Bilo je povsem običajno, da se sodelovanje zaokroži z razstavo srbskega gledališkega ustvarjanja za otroke v Sloveniji," je poudaril.

Marković je včeraj prejel tudi Pengovo nagrado za poseben prispevek k slovenski lutkovni umetnosti, ki jo podeljuje društvo slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk UNIMA Slovenija.

Kot so zapisali v utemeljitvi, je Marković duhovni oče in ustanovitelj festivala gledališča za mlade v Subotici, ki ga vodi že 20 let. Na festival nikoli ne pozabi uvrstiti tudi kvalitetnih predstav slovenskih gledališč, so dodali.

Ob včerajšnjem odprtju razstave, ki bo v atriju Narodnega muzeja na ogled do 15. maja, je lutkarska skupina Pepino iz Niša uprizorila razstavo Tam daleč, ki skozi folkloro in glasbo gledalce popelje po Srbiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-narodnem-muzeju-svetovi-in-junaki-srbskega-lutkarstva