S podelitvijo nagrad ZDUS začetek 43. Tedna slovenske drame

Avtor: STA

Na svetovni dan gledališča se bo drevi ob 20. uri z otvoritveno slovesnostjo in s podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) v Prešernovem gledališču Kranj začel 43. Teden slovenske drame. 12-dnevni festival bo letos postregel z 20 predstavami in številnimi spremljevalnimi dogodki.


Rokovnjači / foto Urška Boljkovac

Do 8. aprila se bo zvrstilo osem tekmovalnih in pet spremljevalnih predstav, ki jih je med lanskoletnimi uprizoritvami slovenskih dramskih besedil v slovenskih gledališčih izbrala selektorica Amelia Kraigher. Predstave, ki so bile izbrane za najprodornejše, v velikimi meri zaznamujeta aktualno politična tematika in grotesknost. Zmagovalno predstavo pa bosta izbrala komisija za Šeligovo nagrado in občinstvo.

Festival bo tudi letos popestril mednarodni program. Predstavilo se bo šest tujih gledališč, v katerih so se lani lotili uprizoritve tekstov slovenskih avtorjev. Prvi bo že drevi nastopil švedski Backa Teater s predstavo, ki je nastala na podlagi teksta Simone Semenič 5fantkov.si.

Spremljevalni program bodo tudi letos zaznamovali srečanje festivalov nacionalne dramatike, delavnice dramskega pisanja in dan nominirancev za Grumovo nagrado. Za najboljše novo slovensko dramsko besedilo se bodo tokrat potegovali štirje avtorjev, prestižna nagrada pa bo podeljena ob zaključku festivala, ko bo na ogled še dokumentarna predstava Draga Duša.

Že za uvod v Teden slovenske drame pa bodo drevi podeljena stanovska priznanja ZDUS. Odličje Marija Vera za življenjsko delo bo letos prejel Ivo Barišić, veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa Vili Ravnjak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-podelitvijo-nagrad-zdus-zacetek-43-tedna-slovenske-drame