Škratovski zbor najmlajše vabi v Slovensko mladinsko gledališče

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili predstavo Škrat Kuzma dobi nagrado. Režijo predstave po pravljici Svetlane Makarovič je prevzel Matjaž Farič. Kot je povedal na včerajšnji novinarski konferenci, se je za škrata Kuzmo odločil, ker gre za dokaj urbano zgodbo. Predstava je namenjena otrokom od četrtega leta starosti dalje.


foto: Peter Uhan

Po Faričevih besedah je to pravljica o ljudeh, ki bi lahko bili tudi današnji, ki pa so skozi škrate, živali in druge junake, ki nastopajo v pravljici, malce karikirani, kar jih dela simpatične. To dela simpatične tudi njihove negativne lastnosti, ki so obče človeške.

Dodal je, da je predstavi pomembno predvsem, da ne gre za moralko oziroma mitsko zgodbo, kjer "na koncu teče kri" in kjer obstajata samo dobro in zlo. Gre za zgodbo, v kateri se te stvari veliko bolj prepletajo in v kateri je več odtenkov. V pravljici ni nobenega "negativca", ampak so vsi liki na nek način pozitivni, vsak v sebi nosi vse obče človeške lastnost.

Makarovičeva je predstavo označila kot "vrhunsko škratovščino in užitek za tiste, ki imajo v sebi kaj škratovskega, ne glede na starost". "Škratovščina je sicer žleht, nikoli pa ni nizkotno zlobna," je dodala.

Kuzma se ne mara umivati, ne mara nikogar, ki ni škrat, in zato se z drugimi prebivalci gozda tudi ne mara pogovarjati o počutju in vremenu. Nima posluha, vendar pa ima veselje do posluha, ampak samo kadar je res dobre volje.

Škrati se enkrat mesečno, ob petkih, dobivajo in se hvalijo s svojimi dosežki. Septembra so se srečali gozdni škrat Kuzma, frizerski, radijski, kuharski, zidarski in tiskarski škrat. To srečanje je na skrivaj opazovala sraka in slišala, kakšne škratovščine je počel Kuzma. Kmalu je postalo jasno, da je za večino težav v gozdu kriv prav on. O tem je takoj povedala veverici, ježu in medvedu. Ti so jo Kuzmi naslednje jutro zagodli in mu vrnili milo za drago, so o vsebini predstave zapisali v gledališču.

Dramaturginja predstave je Staša Bračič, za glasbo je poskrbel Sergej Randjelović, scenografijo je zasnovala Irena Pivka, kostumografinja je Barbara Stupica. Premiera bo 28. marca.

Posebnost predstave je gledališki list, ki je zasnovan po principu tridimenzionalnih oziroma pop-up knjig. Po besedah Bračičeve je namreč, tako kot predstava, namenjen otrokom in z njimi komunicira. Oblikovno je usklajen s scenografijo predstave, ki je zasnovana kot velika lesena knjiga, je dodala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/skratovski-zbor-najmlajse-vabi-v-slovensko-mladinsko-gledalisce