Nagrajenci festivala Dnevi komedije 2013

Avtor: SLG Celje

V SLG Celje se je v soboto, 23. marca, zaključil 22. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: predstava Sleparja v krilu, Boris Kobal, Pia Zemljič in Andrej Murenc. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Sleparja v krilu SLG Celje.


foto Uroš Hočevar

Strokovna žirija Dnevov komedije 2013 v sestavi gledališki režiser Nebojša Bradić (predsednik), gledališki režiser Jaša Jamnik in ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko je soglasno sprejela odločitev.

ŽLAHTNA KOMEDIJA 2013
Ken Ludwig Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje

Sleparja v krilu je komedija spretnega dramatika, ki uporablja šekspirjanske komične obrazce in jih umešča v ameriško okolje 50-ih let prejšnjega stoletja. Komična predloga omogoča režiserju in razigranemu ansamblu dinamično, živo in sproščeno uprizoritev, v kateri so vsi elementi na zavidljivem nivoju s poudarkom na igralskih dosežkih, ki preigravajo različne komedijske žanre. Predstava je neposredna in učinkovita, saj s hitrim tempom in premišljenim ritmom privlači gledalca od začetka do konca.

ŽLAHTNI REŽISER 2013
Boris Kobal za režijo komedije Kena Ludwiga Sleparja v krilu v izvedbi SLG Celje

Boris Kobal režira komedijo Sleparja v krilu z natančnim posluhom za detajle komedijske predloge. Vsa gledališka sredstva poveže v organsko celoto in omogoča igralcem veliko prostora za kreacije. Predstavo usmerja sodobno in nevsiljivo, z visoko stopnjo artizma.

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA 2013
Pia Zemljič za vlogo Meg v komediji Kena Ludwiga Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje

Pia Zemljič pristopi k vlogi s polno igralsko prezenco. Z drzno odločitvijo za primarno igralsko sredstvo, ki ga vešče in z občutkom za mero razvija in niansira, vodi lik dosledno in skozi različne nivoje komičnega. Z briljantno kreacijo dokazuje, da je komedija zahtevna in resna gledališka zvrst.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT 2013
Andrej Murenc za vlogo Lea v komediji Kena Ludwiga Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje

Andrej Murenc v vlogi simpatičnega prevaranta, ki se preobleče v žensko, izkazuje veliko sposobnost hitre in prepričljive transformacije. Poigrava se s široko paleto občutij obeh likov, tako moškega kot ženskega. S svojim organiziranim ludizmom izpričuje obvladovanje vseh izraznih sredstev sodobne odrske igre.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA 2013
Ken Ludwig Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje (ocena 4,7794)

***
Festival, ki je potekal tri konce tednov od četrtka do sobote, je po podelitvi nagrad  zaključil Tadej Toš z odrskim predavanjem o smehu Smehologija – stand up eductainment.

V slabem mesecu dni smo na Velikem odru SLG Celje videli devet odličnih komedijskih uprizoritev – osem tekmovalnih in zaključno predstavo. Predstave so bile zelo dobro obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrajenci-festivala-dnevi-komedije-2013