V SLG Celje pripravljeni na 22. Dneve komedije

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje so pripravljeni na letošnje 22. Dneve komedije, ki se bodo začeli v četrtek. Selektorica Dnevov komedije Tatjana Doma je na včerajšnji novinarski konferenci povedala, da se Dnevi komedije uvrščajo med vodilne gledališke festivale, a je hkrati razočarana nad letošnjim upadom števila prijavljenih predstav.


Parole, parole / Foto: Jaka Varmuž

V minulih letih se je na festival prijavilo več kot 20 predstav, letos je število padlo na 16. Na festival svojih predstav niso prijavili ljubljanska in mariborska Drama ter Mestno gledališče Ptuj. Izmed prijavljenih je Doma v tekmovalni program uvrstila osem predstav. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev se je SLG Celje letos odpovedalo spremljevalnemu programu.

Dnevi komedije se bodo začeli s predstavo režiserja Jake Ivanca Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta v izvedbi Gledališča Koper. Sledile ji bodo predstave Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi celjskih gledališčnikov, Prešernovo gledališče Kranj bo uprizorilo komedijo Sen v režiji Mateje Koležnik, predstavo Filumena Marturano pa je režirala Katja Pegan, izvedla jo bosta Gledališče Koper in SNG Nova Gorica.

V tekmovalnem programu bodo še predstave Star fotr v izvedbi SiTi Teatra BTC in režiji Jurija Zrneca, Živalska farma v režiji Vito Tauferja in izvedbi ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana, predstava Vitez čudes v režiji Luke Martina Škofa, ki jo bo izvedlo Mestno gledališče ljubljansko. Zadnja tekmovalna predstava bo Slovenska muska od A do Ž režiserja Lada Bizovičarja in Jureta Karasa v izvedbi Špas teatra.

Zaključna predstava, s katero bodo 23. marca sklenili Dneve komedije 2013 in ne sodi v tekmovalni program, bo Smehologija - stand up eductainment Predavanje o smehu Tadeja Toša.

Žirija Dnevov komedije v sestavi gledališki režiser Jaša Jamnik, gledališki režiser Nebojša Bradić in ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Mestna občina Celje kot pokroviteljica in SLG Celje kot organizator sta razpisala tudi natečaj za izvirno komedijo - žlahtno komedijsko pero. Nagrado bodo podelili na Dnevih komedije prihodnje leto.

Upravnica SLG Celje Tina Kosi je pojasnila, da so se morali spremljevalnemu programu odpovedati zaradi vse nižjih sponzorskih sredstev, s strani pristojnega ministrstva pa za festival smeha "niso prejeli niti evra". Letos je upadlo tudi število prodanih abonmajev za celotni program Dnevov komedije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-pripravljeni-na-22-dneve-komedije