V LGL Ionescova igra Inštrukcija o mentalnem in fizičnem nasilju

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so na oder postavili predstavo Eugena Ionesca Inštrukcija. Režijo je prevzel Matjaž Zupančič, ki se je, kot je povedal na današnji novinarski konferenci, odločil za uprizoritev integralnega besedila. Premieri predstave, namenjene srednješolcem in študentom, bosta v četrtek in petek na Malem odru LGL.


foto: Urška Boljkovac

Predstavo je bilo po besedah umetniške vodje gledališča Jere Ivanc na slovenskih odrih nazadnje mogoče videti pred desetletjem. V LGL sodi v linijo predstav za mlade, ki so jo v prejšnji sezoni začeli s predstavo Leonce in Lena v režiji Ivane Djilas. Tokrat je k sodelovanju povabila Matjaža Zupančiča, s katerim sta hitro našla primerno besedilo.

Zupančič je Inštrukcijo označil kot dramsko umetnino, pri kateri je v prvi vrsti pomembna interpretacija njene strukture. Igra ne potrebuje hitropotezne aktualizacije, zahteva pa veliko igralskega artizma, meni režiser. V skladu z modernističnim jedrom igre so poskušali izhajati iz principa "manj je več", zato so na odru, poleg igralcev, le še kavč, lutka in kocka. Ključen podton v igri pa je malce drugačno branje razmerja med služkinjo in profesorjem.

Glavna obsesija igre je po Zupančičevih besedah jezik, ki ima tudi jasno dramaturško funkcijo in pelje v dominacijo profesorja nad učenko. Kot je zapisal v gledališkem listu, "lahko za Inštrukcijo rečemo, da je onkraj besed skrito vse. Ker ne povedo ničesar. Jezik pelje v zločin. Zato 'tragika jezika', kot jo je formuliral Ionescov modernizem, danes zveni srhljivo aktualno. Vsekakor pa Inštrukcija ostaja igra o nasilju: o mentalnem in fizičnem nasilju. Igra pripelje burlesko čez rob absurda; komedija za seboj pusti strah".

V predstavi nastopajo Boris Ostan k.g., Asja Kahrimanović in Nina Skrbinšek. Prevod je delo Aleša Bergerja, scenograf predstave je Alen Ožbolt, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-ionescova-igra-instrukcija-o-mentalnem-in-fizicnem-nasilju