V Velenju premiera mednarodne predstave He, he, helium

Avtor: STA

V Domu Kulture Velenje bo nocoj ob 19.30 uri premiera mednarodne predstave He, he, helium - plesno potovanje po postjugoslovanskem kulturnem prostoru. Koreodrama He, he, helium, ki je zgodba o skupini potnikov na vlaku Orient Express, je eden izmed vrhuncev drugega dela letošnje sezone Hiše kulture Celje in Festivala Velenje.


Potujoč od Vzhoda proti Zahodu se vlak Orient Express iz neznanega razloga ustavi pred slovensko-hrvaško mejo. Skupina štirih mladih se tako po spletu okoliščin sreča v majhni čakalnici na lokalni železniški postaji in tu se začne zaplet plesne predstave mednarodno priznanega makedonsko-nemškega koreografa Igorja Kirova, ki nastaja v produkciji Festivala Velenje in Hiše kulture Celje ter partnerjev The Kirov Dance Company (Nemčija), Udruženja Sretna familija (BiH) in ISFTH Foundation (Nizozemska).

Simbolika minljivosti in očarljivosti balona, polnjenega s helijem, je ponudila navdih istoimenski pesmi mlade bosanske pesnice Adise Bašić, ki je postala tudi projektni sinonim in osnova dramaturgije priznanega sarajevskega gledališkega para Mirjane in Zorana Lešić.

V predstavi sodelujejo mladi plesalci iz Hrvaške (Petra Valentič), Italije (Armando Disanto in Maurizio Giunti) ter Slovenije (Mojca Majcen), kostumografka je Ivona Novak, vizualna podoba pa je v rokah Matije Kovača, kreativnega direktorja Hiše kulture Celje. Pomemben del projekta je tudi avtorska glasba slovensko-makedonskega skladatelja in klarinetista Gorana Bojčevskega, ki jo je posnel Orkester Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka.

Po premieri v Velenju, ki so ga projektni ustvarjalci namenoma izbrali za ustvarjanje predstave, saj je mesto na svojstven način povezano z usodo nekdanje države, se bo Helium vzpel na odre različnih festivalov v Makedoniji, Srbiji, BiH in na Hrvaškem ter se na slovenske odre vrnil jeseni, so sporočili organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-velenju-premiera-mednarodne-predstave-he-he-helium