V Gleju hommage novomeškemu avtorju Miranu Jarcu

Avtor: STA

V Gledališču Glej bodo v soboto, 9. februarja, na oder premierno postavili predstavo Ni obale ni mladega režiserja Jaše Kocelija. Predstava, ki temelji na delih predstavnika novomeške pomladi, pesnika in pisatelja Mirana Jarca (1900-1942), se osredotoča na Jarčeve različne obraze in njegovo zavezanost raziskovanju sebe.


Foto: Arhiv Gledališče Glej

Koceli je na novinarski konferenci povedal, da je predstava sestavljena iz odlomkov iz petih Jarčevih dram, romana Novo mesto ter iz zbirke pesmi Človek in noč. "Vsi liki v Jarčevih dramah imajo del njegove osebnosti, zato lahko rečem, da delamo predstavo s poudarkom na avtorju," je dodal.

"V predstavi je en sam igralec, ki se potaplja v globine Jarčeve zelo intenzivne in zanimive umetniške misli - v um mladega Jarca," je še povedal Koceli. V fokusu predstave je Jarčeva drama Ognjeni zmaj, gledalec pa vstopi v Jarčevo sobo, v trenutek njegovega ustvarjanja. Po besedah režiserja se v predstavi zgodi preskok, ko se Jarc potopi v domišljijo, po kateri "zajadramo" po morju.

Pojasnil je, da je bilo za predstavo izjemno pomembno, kako je igralec Jure Kopušar začutil Jarčev svet in se skozi njega izrazil po svoje.

Kopušar je dejal, da je bilo izjemno zanimivo primerjati Jarčeva in njegova razmišljanja. "Ne glede na časovni zamik je predstava tako metaforična, da se lahko v njej vsakdo najde. Problemi so mogoče malo drugačni, vendar pa ob podrobnem pogledu ugotoviš, da ni velikanske razlike v sprejemanju sveta, odzivanju," je pojasnil.

Dodal je, da mu scenografija in glasba v predstavi olajšata interpretacijo. Scenografijo je zasnoval Darjan Mihajlović Cerar, kostumografijo Branka Pavlič, glasbo pa Miha Petric. Predstavo bo uvedel video Borisa Bezića, ki bo podal dokumentarni kontekst o Jarcu.

Miran Jarc je v mladosti oznanjal, da vojna ni zunaj, ampak v človeku, da se največje drame naših življenj dogajajo znotraj nas in da se svet sesuva zaradi lastnih neuresničenih hrepenenj. Njegova mladostna umetnost je pozabljen biser iz silovitega obdobja preslišanih krikov in predstava ponovno uporablja skoraj sto let stare naboje ekspresionizma, so o pesniku in predstavi zapisali v Gleju.

Predstava bo na sporedu še 10. in 11. februarja, spomladi pa bo doživela še novomeško premiero. Pospremila jo bosta gledališki list, v katerem bo predstavljena dejavnost gledališča v minulem letu, ter pesniška zbirka Človek in noč.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-hommage-novomeskemu-avtorju-miranu-jarcu