Frljićev izdajalec domovine tokrat na festivalu v Hamburgu

Avtor: STA

Predstava Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića bo 4. in 5. februarja gostovala na 4. gledališkem festivalu "Um alles in der Welt - Lessingtage 2013" (Lessingovi dnevi 2013 - O vsem na svetu). To je že 18. gostovanje te predstave v tujini, so sporočili iz SMG.


foto Žiga Koritnik

Letošnje Lessingove dneve je odprl disidentski pisatelj Liao Yiwu, dobitnik lanskoletne mirovne nagrade nemških založnikov. Tudi letos se bo festival, ki se je začel 25. januarja, tradicionalno zaključil 9. februarja s t.i. dolgo nočjo svetovnih religij.

Festival pripravlja gledališče Thalia Theater. Prvi festival so januarja 2010 pripravili v okviru otvoritvene sezone novega intendanta Gledališča Thalia, Joachima Luxa. Lani si je 88 festivalskih prireditev ogledalo 15.000 obiskovalcev. Festival poteka v duhu nemškega razsvetljenca Gottholda Ephraima Lessinga, ki je del življenja preživel v Hamburgu, in njegovega spraševanja o tem, ali je medsebojno razumevanje kultur in religij sveta mogoče.

Osrednja tema letošnjega festivala pa se vrti okrog vprašanj, kaj imajo skupnega posttotalitarni režimi in demokracije, kaj povezuje Islandijo in Carigrad ter kaj germanske, slovanske in romanske kulture, so še sporočili iz SMG.

Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je v zadnjem obdobju pogosto gostja na mednarodnih festivalih. V SMG je bila premierno uprizorjena marca 2010. Njen okvir je krvav razpad Jugoslavije, tematizira nacionalizem in ksenofobijo, smrt ter odnos med igralci in gledalci.

V predstavi igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl. Besedilo je plod sodelovanja celotne umetniške ekipe, saj se je izoblikovalo skozi dvomesečni proces ustvarjanja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frljicev-izdajalec-domovine-tokrat-na-festivalu-v-hamburgu