V Šentjakobu na oder postavili predstavo Klepet.com.

Avtor: STA

V Šentjakobskem gledališču so na oder postavili predstavo Klepet.com. Režijo uprizoritve najstniškega kratkočasja na spletnem portalu, ki pokaže, kam lahko pripelje "zabijanje časa" na spletu in kako se nedolžni klepet lahko spremeni v družinsko dramo, podpisuje Mišo Mićić. Premieri bosta 26. januarja ob 17.30 in ob 20. uri.


foto: Bor Slana


Po trenutnih podatkih povprečen slovenski najstnik preživi na internetu uro in pol na dan, kar 76 odstotkov slovenskih otrok in najstnikov pa ima profil na enem izmed priljubljenih socialnih omrežij. "Online" življenje jim olajšuje spoznavanje svojega "pravega" jaza, ki v "offline" življenju dostikrat ostane skrit. Tako, kot so ob predstavi zapisali v gledališču, pravi vsaj polovica otrok in najstnikov.

Toda kakšno moč nam lahko da "anonimnost" na spletu in kako se predstavimo drugim, ko smo skriti na drugi strani ekrana? Ali se res zavedamo, da so na drugi strani pravi ljudje s čustvi, mislimi in težavami, kot jih imamo mi? Kaj se zgodi, ko te odgovornosti ni in se ne zavedamo posledic, so vprašanja, ki se jih dotika predstava.

Mićić se je pri snovanju predstave naslonil na Klepetalnico Ende Walsha. Predstava je, kot je režiser povedal, namenjena predvsem najstnikom, čeprav je verjetno zanimiva tudi za nekoliko starejše občinstvo. Kostumograf in scenograf predstave je Mario Dragojević, za glasbeno opremo je poskrbel Gregor Törner.

Na včerajšnji novinarski konferenci so predstavili tudi projekt, poimenovan Tok, tok, tok - teater. Kot je povedal umetniški vodja Šentjakobskega gledališča in idejni oče projekta Zvone Šedlbauer, so se ob pomanjkanju refleksivne avre, ki bi morala delovati okrog gledališča, odločili odpreti novo kreativno možnost znotraj gledališča, in sicer neke vrste pogovore, v katerih bo beseda tekla o gledališču in ki bodo ponudili kritičen pogled naj in na njihovo lastno delo. Nanje nameravajo vabiti osebnosti, ki bodo ocenjevale njihovo delo in ga problematizirala. To bo po Šedlbauerjevih besedah koristno tako za igralce in režiserje, kot občinstvo.

Prvi večer bo potekal v sredo, 30. januarja, ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature. V razgovoru, ki ga bo vodila igralka Katarina Glavan Batagelj, bodo osvetlili na novo odkrita dejstva o dejavnosti Šentjakoba, k pogovoru pa so povabili tudi igralko Sašo Pavček, nekdanjo članico Šentjakobskega gledališča, zdaj poklicno igralko SNG Drama Ljubljana, ki je tako kot mnoge druge poklicne igralke in igralci prav pri njih prvič spregovorila z odra.

Kot je še povedal Šedlbauer, bodo na prvem razgovoru skušali dopolniti materiale, objavljene v jubilejnem zborniku Šentjakobskega gledališča ob njegovi 90-letnici. Kako si bodo razgovori sledili pozneje, zaenkrat ne zna napovedati, bodo pa pozneje odpirali tudi teme iz gledališča na splošno, saj se želijo uvrstiti med relevantne opazovalce gledališkega dogajanja v Sloveniji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sentjakobu-na-oder-postavili-predstavo-klepet-com