Razpis za 15. festival Zlata paličica

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) do 15. februarja zbira prijave predstav, ki bi jih vključili v program 15. festivala Zlata paličica. Ta bo potekal od 30. septembra do 6. oktobra. Selektorica festivala Zala Dobovšek bo po ogledu prijavljenih del v tekmovalni program festivala vključila od deset do petnajst predstav. Izbor bo znan 10. aprila.


Na festivalu lahko sodelujejo institucije, nevladne organizacije, neformalne skupine in posamezniki ter drugi izvajalci na področju uprizoritvenih umetnosti, ki poklicno ustvarjajo dramsko, glasbeno, lutkovno, plesno in eksperimentalno gledališče za otroke in mladino. Na razpis lahko prijavijo predstave, ki so bile ali bodo premierno uprizorjene v obdobju od 1. januarja 2011 do 31. marca letos.

Na festivalu Zlata paličica bo predstavljen izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mladino minulih dveh sezon. S tem, kot so zapisali v LGL, festival postaja pregledni nacionalni festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mladino.

Namen festivala je med drugim predstavitev tuje kakovostne uprizoritvene ustvarjalnosti v slovenskem prostoru, spodbujanje kakovostne, raznolike in kontinuirane uprizoritvene produkcije za otroke in mlade ter dvigovanje ravni kakovosti kulturnih vsebin v okviru šolskih programov. Prav tako se organizatorji festivala zavzemajo za predstavitev slovenske odrske ustvarjalnost tujim in slovenskim selektorjem, organizatorjem ter strokovni javnosti.

Ob zaključku 15. festivala Zlata paličica bo tričlanska žirija podelila nagrade za najboljšo predstavo v celoti ter tri posebne nagrade, razglasili pa bodo tudi dobitnika nagrade za najboljšo predstavo po izboru otroške in mladinske žirije.

Na zadnjem festivalu Zlata paličica leta 2011 je slavila predstava Livingstonov poslednji poljub v režiji Nane Milčinski, ki je nastala pod okriljem novomeškega Anton Podbevšek Teatra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razpis-za-15-festival-zlata-palicica