V Centru sonoričnih umetnosti dogodek Sonokalipsa - dotik

Avtor: STA

V Centru sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija bodo domnevni konec sveta ob 11.30 obeležili z dokumentarno- igranim koncertnim dogodkom Sonokalipsa - dotik, ki bo obiskovalce "varno prepeljal na drugo stran majevskega koledarja". Pri projektu sodelujejo umetniki z različnih koncev sveta, ki bodo preko spleta delili doživljanja današnjega dne.


foto Arhiv CSU Vodnikova domačija

Dogodek Sonokalipsa 2012 je posvečen izteku koledarja Majev, ki napoveduje, da naj bi se na današnji dan zgodil dolgo pričakovani konec sveta. Nekateri se na apokalipso pripravljajo že nekaj let, drugi že nekaj let uspešno tržijo ta hipotetični dogodek, znanstveniki poskušajo miriti duhove, po svetovnem spletu pa se še kar naprej širi val fascinacije in debate polne nasprotujočih si dokazov za in proti.


Če apokalipsa bo ali ne, je kljub vsemu gotovo nekaj - fenomen 21. december 2012 že obstaja, obstaja pa predvsem zaradi povezave k apokaliptičnosti nagnjenih posameznikov, ki so povezani prek spleta, menijo v Centru sonoričnih umetnosti.

Tako se bo danes na spletu srečala tudi skupina umetnikov, ki se je odločila potencialno apokalipso doživljati in soustvarjati na poseben način. Nastal je projekt Sonokalipsa - dotik. Soustvarjalci sonoričnega gledališča se bodo ob istem času našli v različnih prostorih potencialno apokaliptičnega trenutka.

S pomočjo spletne povezave bo dogodek različna svetovna mesta združil "v en sam sočasni virtualni gledališki prostor mnogokratne, a ene same, neponovljive gledališke uprizoritve, kjer se tej sonorični koncertni konferenci pridruži še občinstvo," še napovedujejo v centru.

Pri projektu bodo sodelovali Akane Jamaguči (Kjoto), Jordi Casanovas (Taradell), Antonella Bukovaz (Cividale), Guillaume Cailleau (Berlin), Nataša Burger (Praga) in Domen Bertoncelj (Ljubljana), na sonoričnih tolkalih pa bo dogajanje spremljal Vili Žigon. Sonorično pokrajino je izdelala Hanna Preuss, gibljive podobe je oblikoval Luka Umek, luč pa Luka Curk.

"Sonokalipsa ni apokaliptična raziskava konca in začetka. Je projekt, ki sporoča, da je komunikacija med ljudmi na svetovni ravni mogoča in smiselna le preko umetnosti," še menijo v centru.

Ponovitev dogodka bo na sporedu še nocoj ob 21. uri in v nedeljo, 23. decembra, ob 13. uri.

Več informacij: http://www.facebook.com/CSUVodnikovadomacija


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-centru-sonoricnih-umetnosti-dogodek-sonokalipsa-dotik