V Mariboru se začenja jesenska Performa

Avtor: STA

Z mini festivalom Video-Performa se bo drevi v galeriji Media Nox začel jesenski del festivala Performa, ki ga pripravlja Mladinski kulturni center Maribor. Na festivalu, ki letos poteka pod okriljem Evropske prestolnice kulture, bo do 1. decembra na ogled več performansov, posebno pozornost pa bodo namenili tudi performativnemu v literaturi.



Festival Performa že od začetkov daje poseben poudarek multimedijskim in eksperimentalnim, praviloma neinstitucionalnim umetniškim projektom, ki preizkušajo meje žanrov. Tokrat bodo v ospredju meje med javnim in zasebnim, med tradicijo in inovacijo, med zunaj in znotraj.

Letos festival izjemoma poteka v več delih. Spomladi so postavili performativno razstavo Jožeta Šubica Hiša vzhajajočega sonca, poleti pa izvedli performans Intelektualne kurbe. V tokratnem, jesenskem delu bodo premierno predstavili tri performanse: Impulz avtorjev Roka Vilčnika in Primoža Oberžana, Moje meso je tvoje meso avtorice Miše Gams ter Tebi v izvedbi B.a.N.g.. Na glavni železniški postaji bodo v četrtek izvedli performans predavanj, na katerih bodo umetniki predstavljali drug drugega. Novembrski del Performe je tako zastavljen obširnejše in bolj multidisciplinarno.

Performo bo drevi ob 18. uri uvedel mini festival Video-Performa. Selektor Marko Brumen bo predstavil posamezne performerje in obiskovalce vpeljal v njihove projekte, večer pa bo sklenil pogovor gledališkega kritika in režiserja Roka Vevarja z britansko umetnico Tanio El Khoury.

Festival Performa se je v minulih letih z odrov vrnil v galerije, na ulico in v neinstitucionalne prostore. Vsebinsko pa se je vrnil k svoji prvotni viziji - prikazati aktualne performanse in umetniške akcije s področja glasbe, literature, gledališča, likovne in drugih umetnosti, piše na spletni strani Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Performa bo potekala vzporedno s festivalom Drugajanje. Slednji je osredotočen na predstavljanje sodobne umetnosti srednješolskemu občinstvu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-se-zacenja-jesenska-performa