SSG bo s premiero predstave Vaje za tesnobo obeležilo jubilej gledališča

Avtor: STA

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu bo s prvo premiero letošnje sezone, predstavo Vinka Möderndorferja Vaje za tesnobo v režiji Jake Andreja Vojevca, in krajšo slovesnostjo danes obeležilo jubilej gledališča. Letos namreč v SSG praznujejo 110. obletnice ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu.


foto: Žiga Koritnik

Slavnostni govornik na proslavi bo državni sekretar Aleksander Zorn.

Vaje za tesnobo so igra o današnjih dneh, ki jo je režiser kot človek današnjega časa posredoval s svojim čistim, jasnim in kritičnim pogledom na svet, so sporočili iz SSG.

Möderndorferjev tekst je prejel Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo. "Vaje za tesnobo so hkrati aktualna in izjemno tehnično izbrušena igra, v kateri pred nami teče svet v vratolomnem tempu montaže dramskih atrakcij, skozi katere pronica banalen, a hkrati že kar boleč vsakdan," je pisalo v obrazložitvi.

Predstava, za katero si je Vojevec zamislil tudi sceno in glasbeno opremo, je "gradbišče" umetniške ustvarjalnosti in vsebin. Vse se dogaja pred očmi gledalca, z igralci, ki na odprtem odru ustvarjajo scensko okolje in vzdušje različnih prizorov.

V predstavi nastopajo Romeo Grebenšek, Tina Gunzek, Lara Komar, Franko Korošec, Vladimir Jurc, Maja Blagovič, Primož Forte, Tjaša Hrovat, Alen Kermac in Marko Škabar. Dramaturginja je Nika Leskovšek, za kostume je poskrbela Branka Pavlič, kot korepetitorka pa je sodelovala Irena Tomažin.

Dramatično društvo je bilo ustanovljeno 8. marca 1902 v Trstu, le nekaj tednov zatem, ko je bila pripravljena prva uprizoritev slovenske stalne gledališke družine v Trstu - šaloigra Rudolfa Hahna Čevljar baron.

Leta 1904 se je slovensko gledališko življenje naselilo v Narodnem domu, ki pa so ga fašisti julija 1920 požgali. Od takrat je bilo slovensko gledališko snovanje iz Trsta pregnano za četrt stoletja. V prvem razdobju neprekinjenega delovanja je gledališče uprizorilo 245 dramskih del. Poleg tega je uprizorilo tudi 19 del v okviru opernega, operetnega in baletnega programa.

V osvobojenem Trstu se je decembra 1945 z uprizoritvijo Jernejeve pravice slovensko gledališče ponovno utemeljilo kot poklicno in stalno. V prvih dveh desetletjih delovanja je zaživelo 169 samostojnih predstav. Decembra 1964 so tržaški Slovenci dobili Kulturni dom v Petronijevi ulici. Tu je bila prva premierna uprizoritev Po brezkončni poti Bratka Krefta decembra leta 1964. V zadnjem obdobju SSG nagovarja tudi italijanski govorni prostor, s čemer utrjuje svojo vlogo posrednika med obema kulturama, med ustvarjalnostma med Alpami in Jadranom, piše na spletni strani SSG.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ssg-bo-s-premiero-predstave-vaje-za-tesnobo-obelezilo-jubilej-gledalisca