Sobotni Evropski noči gledališč se v Sloveniji pridružuje 29 gledališčnikov in gledaliških hiš

Avtor: STA

V soboto se bo z uprizoritvami predstav 29 slovenskih gledališčnikov in gledaliških hiš pridružilo projektu Evropska noč gledališč. Koordinator slovenskega projekta je gledališče Glej. Po besedah umetniškega vodje Marka Bulca je Glej vmesni člen, ki povezuje javne zavode in nevladne gledališčnike, namen Evropske noči gledališč je predstaviti oboje.


Kot je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril Bulc, projekt ponuja močan povezovalni element na slovenski gledališki sceni. Letos se je projektu pridružilo dvakrat več gledališčnikov kot lani, ko je v Sloveniji potekala prva izvedba.

Projektu se letos s predstavami oziroma projekti pridružuje 29 gledališčnikov in gledaliških hiš. Poleg Gleja bodo med drugim sodelovali SNG Drama Ljubljana s premiero predstave Draga Jančarja v režiji Diega de Bree Veliki briljantni valček in projektom Mandić stroj, Prešernovo gledališče Kranj s predstavo Enrica Luttmana Sen v režiji Mateje Koležnik, Lutkovno gledališče Ljubljana s predstavama za odrasle - Luknjo v režiji Matije Solceta in avtorskim projektom Andreja Jusa V prelomu, Plesni teater Ljubljana pa s plesno predstavo Rosane Hribar in Gregorja Luštka Duet 012.

Med sodelujočimi so med drugim tudi Lutkovno gledališče Maribor, Zavod Sploh, KUD Transformator, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Mini teater, SNG Nova Gorica in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.

Letos se projektu priključuje tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG), ki letos praznuje 110-letnico ustanovitve Slovenskega dramatičnega društva v Trstu. V sklopu Evropske noči gledališč bodo uprizorili predstavo Vaje za tesnobo Vinka Möderndorferja.

Letošnje dogajanje se bo začelo že zjutraj z lutkovno predstavo Lutkovnega gledališča Maribor Volk in kozlička ter sklenil ob polnoči s predstavo skupine Rdeči kabaret v Menzi pri Koritu.

Na novinarski konferenci v Gleju je prek Skypa spregovoril pobudnik in koordinator projekta Leo Vukelić iz Otroškega gledališča Dubrava iz Zagreba. Povedal je, da so s projektom začeli na Hrvaškem že leta 2008, v letošnjem letu pa sodeluje že sedem evropskih držav. Evropsko noč gledališč bo letos na Hrvaškem oblikovalo 80 sodelujočih gledaliških skupin iz 31 krajev, ki bodo izvedle 120 predstav.

Vabilu hrvaških partnerjev in vseevropskih iniciatorjev omenjene pobude se je Slovenija pridružila lani, pred njo pa so v projekt vstopile že Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Slovaška, Srbija, Češka, Francija in Avstrija, je še povedal Vukelić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sobotni-evropski-noci-gledalisc-se-v-sloveniji-pridruzuje-29-gledaliscnikov-in-gledaliskih-his