V LGL predstava Ti loviš! o medsosedskih odnosih za najmlajše

Avtor: STA

Na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo danes in v četrtek, 7. in 8. novembra, premierno uprizorili predstavo Ti loviš! Saše Eržen v režiji in likovni podobi Silvana Omerzuja. Predstava podaja preprosto, duhovito in dinamično zgodbo o sprtosti in naposled prijateljstvu med sosedoma, namenjena pa je otrokom, starejšim od dveh let.


foto Urška Boljkovac

Erženova je idejo za besedilo predstave Ti loviš! črpala iz ene najbolj znanih in najkrajših slovenskih pripovedk Zakaj pes teče za zajcem?. V slednji pes teče za zajcem, ker mu je ta ukradel čevlje, a ga še do dandanes ni ujel. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala avtorica, jo je zanimalo, kako to temo preliti v sedanji čas.

Tako je nastala zgodba o dveh sosedih, zajcu in psu, ki se ves čas primerjata in tekmujeta. Nekega dne ugotovita, da natanko na sredi med njunima hišama stoji drevo, kar povzroči zaplet, čigavo je drevo. Sprva se soseda pomerita v teku, da bi drevo pripadlo zmagovalcu, nato ga skušata razdeliti s pomočjo žage in sekire, na koncu pa ugotovita, da je drevo vendarle živo in ima pomen tudi za druga živa bitja, ne zgolj za njiju. Ob tem spoznanju se spoprijateljita.

Za likovno podobo predstave je zaslužen Omerzu, ki je ljubiteljem lutkovnega gledališča znan po svoji izčiščeni estetiki. Namestnica umetniške vodje LGL Ajda Roossje dejala, da je Ti loviš! "čista lesena pravljica", saj so lutke in scena narejene iz naravnega lesa. Povzela je besede Erženove iz gledališkega lista, da les v resnici "ne potrebuje barv, da bi bil pisan".

Dogajanje je Omerzu, ki poudarja, da ne dela razlik med ustvarjanjem predstav za odrasle in otroke, postavil na sestavljiv in vrtljiv lesen oder, na katerem se "z malimi figuricami in pletenjem med njimi" odvija "obredno gledališče". Pri izdelavi lutk in scene se je s pomočjo Žige Lebarja poigraval s kombinacijami materialov - lesa, kovine in usnja. Omerzu zelo veliko pozornosti nameni natančni izdelavi lutk, pri kateri so v igri obrti v izginjanju. S pomočjo lepo izdelanih predmetov želi otrokom približati odnos do materialov.

Po Omerzujevih besedah predstava Ti loviš! sloni na animaciji, zato je pred bližnjima premierama pohvalil tudi igralca Martino Maurič Lazar in Braneta Vižintina. Ta je dejal, da Omerzujeva likovnost omogoča različno hitrost animacije in raznoliko izraznost.

Besedilo Erženove bogatijo tudi songi, ki so po besedah avtorja glasbe za predstavo Mitje Vrhovnika Smrekarja zelo spevni. Eden od njih je naslovljen Recept za prijateljstvo, pod katerega je avtorica podpisala kar protagonista psa in zajca. Za minimalistično kostumografijo predstave je skupaj z Omerzujem poskrbel Iztok Hrga, luči pa je oblikoval Danilo Korelec.

Direktor LGL Uroš Korenčan je dejal, da je predstava Ti loviš! tako imenovana "predstava iz kovčka", zaradi manjšega formata je bolj fleksibilna in zelo primerna za gostovanja. Po njegovih besedah predstavo najbolj odlikujejo odmik od spektakelskih prijemov ter vselej aktualni temi - prijateljstvo in ekologija. Ustvarjalci predstave so se strinjali, da bodo v njej nekaj zase našli tako najmlajši kot starejši obiskovalci LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-predstava-ti-lovis-o-medsosedskih-odnosih-za-najmlajse