Dogodek, posvečen dolgu in krizi z Mauriziem Lazzaratom in Saško Rakef

Avtor: Maska

Danes, v ponedeljek 29. in v torek, 30. oktobra 2012 vabljeni v Gledališče Glej na dvodnevni dogodek o dolgu in krizi, ki ga organizira Zavod Maska ob izidu knjige Proizvajanje zadolženega človeka: Esej o neoliberalnem stanju italijanskega sociologa in filozofa Maurizia Lazzerata.


foto Nada Žgank

V registru transakcijskih računov se na dan 5. 3. 2012 vodi 2.237.683 transakcijskih računov fizičnih oseb. Med temi je pri 82.281 transakcijskih računih evidentiran podatek, da sredstva na transakcijskem računu ne zadoščajo za izvršitev sklepa o izvršbi ali zavarovanju.

Ponedeljek, 29. oktober ob 19.00
Performans Dolg Rakef Saške / Dolg RS

Dolg Rakef Saške / Dolg RS  je procesni projekt, zasnovan v želji spodbujanja dialoga na temo (osebnega) dolga / dolgovanja, s ciljem izmenjave praktičnih strategij soočanja z dolžniško krizo.

Saša Rakef je študirala Performance Arts na Central School of Speech and Drama, London, VB. V nadaljevanju se je izobraževala v okviru gledaliških laboratorijev in seminarjev v Sloveniji, Bosni, Srbiji, Finski in Italiji. Njene drame so bile predstavljene na številnih mednarodnih festivalih in objavljene v revijah Dialogi, Mentor in Sodobnost. Drama Dom je bila 2006/07 nominirana za Grumovo nagrado in premierno uprizorjena v Prešernovem gledališču Kranj.

Sašine nedavne režije vključujejo No Pass (The Space, London), Medeja Blossoming (Kulturni center Smederevo, Srbija), Poletje s klovnom (Klub Gajo, Ljubljana & Loški oder, Škofja Loka), Product Medea 4.0 (The Cock Tavern Theatre & Roundhouse, London), Lepo je biti riba dokler nisi na trnku (Kreatorij DIC, Ljubljana), Čas razcveta (Gledališče GLEJ).

Za predstavo Medeja Blossoming je Saša prejela Veliko nagrado Branislav B Čubrilović za najboljšo predstavo na 4. Multimedijskem mednarodnem festivalu Patos(off)iranje, Srbija.

ob 20.00
Predavanje sociologa in filozofa Maurizia Lazzarata ob izidu knjige Proizvajanje zadolženega človeka v slovenskem jeziku v založništvu Maske in prevodu Suzane Koncut.

Videti je, da je dolg, tako zasebni kot javni, danes najpomembnejša skrb ekonomskih in političnih voditeljev. Maurizio Lazzarato pa v Proizvajanju zadolženega človeka pokaže, da dolg še zdaleč ni grožnja za kapitalistično ekonomijo, ampak se umešča v samo jedro neoliberalnega projekta.

Maurizio Lazzarato (rojen 1955) je italijanski sociolog, filozof in aktivist, ki se je po študiju na Univerzi v Padovi konec sedemdesetih let zaradi svoje pripadnosti gibanju »Autonomia Operaia« preselil v Pariz, kjer sedaj živi in dela kot neodvisni raziskovalec.

Torek, 30. oktober ob 19.00
Performans Dolg Rakef Saške / Dolg RS

ob 20.00
Okrogla miza z Mauriziem Lazzaratom, ki smo jo pripravili skupaj s študentskim časopisom Tribuna.

Okrogla miza z avtorjem bo poskušala novoizdano delo umestiti v odnos do že obstoječih tekstov in misli o dolgu - družbenemu odnosu z dolgo in aktualno zgodovino.

Na okrogli mizi, ki jo bo moderiral Jurij Smrke, bosta poleg Maurizia Lazzerata sodelovala še dr. Peter Klepec (SAZU) in dr. Primož Krašovec (DPU).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dogodek-posvecen-dolgu-in-krizi-z-mauriziem-lazzaratom-in-sasko-rakef