Jutri zadnje dejanje 47. izdaje Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

Festival Borštnikovo srečanje se z jutrišnjo sklepno slovesnostjo in podelitvijo nagrad najboljšim končuje. Maribor je od 16. oktobra dihal z gledališčem, dvorane so bile na vseh, tudi spremljevalnih in mednarodnih predstavah, polne. Na pogovorih je prihajalo do resnih diskusij, uspešno je bila izpeljala delavnica za mlade kritike, tuji gostje se domov vračajo s pozitivnimi vtisi. To je dokaz, da se kvaliteta festivala širi v pravi smeri in da festival postaja prepoznaven tudi izven naših meja.


foto Matej Kristovič

Letošnji festival je pod sloganom Ostrimo ustvarjalnost potekal od 16. do 26. oktobra na kar devetih lokacijah po mestu. Poleg SNG Maribor še v Lutkovnem gledališču Maribor, na Štuku, Prvi in II. gimnaziji, v Vetrinjskem dvoru, Svečani dvorani Rotovž in v Klubu KGB. Obiskovalci so se v enajstih dneh lahko udeležili več kot 70-ih dogodkov, ki so poleg gledaliških predstav, zajemali tudi pogovore po predstavah, okroglo mizo, pogovore o knjigah, filmske projekcije, razstave itd.

V tekmovalnem programu, ki ga je letos izbral selektor Primož Jesenko (mandat ima tudi za prihodnje leto) je bilo moč doživeti 12 predstav slovenskih gledališč; najboljše bodo razglašene jutri zvečer.

Spremljevalni program je ponudil 11 predstav, katerih razpon je bil sila širok – od inovativnih avtorskih projektov do mladinske predstave in lutkovne predstave za odrasle. Velik del predstav je naslavljal mlado generacijo, ki jo je treba še posebej negovati in ji spodbujati  ljubezen do gledališča. Svojo produkcijo pa so že tretje leto zapored predstavili študentje AGRFT Ljubljana.

Več kot dvajset tujih gledaliških kritikov in udeležencev letošnjega Showcasa si je ogledalo 6 predstav tekmovalnega in 4 predstave spremljevalnega programa. Nad videnim so bili gostje iz Madžarske, Italije, Češke, Španije, Srbije, Avstrije, Hrvaške, Poljske, Romunije in Nemčije navdušeni, saj ni bilo predstave, ki jih ne bi vznemirila.

Mednarodna sekcija Mostovi je že z otvoritveno predstavo nemškega režiserja Heinerja Goebbelsa When the Mountain Changed Its Clothing pustila pečat, program pa so bogato dopolnile še predstave iz Poljske, Srbije, Hrvaške, Nemčije in Češke. Slednji je bil namenjen tudi tri dnevni Češki fokus, v katerem so pozornost namenili sodobni češki dramatiki.

Precej polemična je bila tudi sobotna okrogla miza Društva gledaliških režiserjev, na kateri je šest slovenskih režiserjev osvetlilo probleme, s katerimi se pri svojem delu srečujejo, po zraku pa je simbolno in bolj v šali kot zares letela molotovka. Nekaj manj zanimanja je bilo za predstavitve knjižnih novitet s področja uprizoritvenih umetnosti, ki so bile pripravljene skupaj s študenti mariborske Filozofske fakultete, zelo uspešna pa je bila delavnica za mlade kritike, ki sta jo vodila Mark Brown in Phillippe Duvignal.

Na projekciji filma Deklica in drevo so poleg protagonistk Štefke Drolc in Ivanke Mežan gostili še vrsto dosedanjih dobitnikov in dobitnic Borštnikovega prstana in Borštnikovih značk, denimo Aleksandra Valiča, Danila Benedičiča, Mileno Zupančič, Minu Kjuder, Rapo Šuklje, Vasjo Predana, Toneta Partljiča, Aleša Jana Boruta Trekmana.

Pester program 47. Festivala Borštnikovo srečanje ni nikogar pustil ravnodušnega, zadnje dejanje festivala pa bo v petek ob 20-ih, ko bodo v SNG Maribor podelili nagrade. Dobitnik nagrade za življenjsko delo – Borštnikovega prstana je letos igralec.

Sklepno prireditev bo povezovala igralka Barbara Cerar ob spremljavi glasbene skupine Boštjana Gombača, pod režijo se podpisujeta Martin Srebotnjak in Klemen Dvornik, ogledati pa si jo bo mogoče tudi na Drugem programu Televizije Slovenija.

Maribor se je v času festivala spremenil v gledališko mesto in središče mednarodnih povezovanj, v slovenskih gledaliških pa so že na ogled predstave nove sezone, ki jih bomo nemara gledali na Festivalu Borštnikovo srečanje v letu 2013.

***
Obvestilo o zaključni prireditvi FBS:
Za abonente SNG Maribor je na voljo 200 brezplačnih vstopnic za zaključno prireditev Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v petek, 26. oktobra ob 20ih in jo bo neposredno prenašala tudi RTV Slovenija, povezovala pa igralka Barbara Cerar.

Vstopnice bodo na voljo od 24. oktobra 2012 pri blagajni SNG Maribor ob predložitvi abonmajske kartice. Blagajna je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00 in od 17.00 do 19.30, in vsak dan uro pred predstavo. Zagotovite si svoj sedež in zaploskajte najboljšim.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jutri-zadnje-dejanje-47-izdaje-festivala-borstnikovo-srecanje