Film Deklica in drevo navdušil tudi v Mariboru

Avtor: STA

Film Deklica in drevo režiserja Vlada Škafarja, ki so ga prikazali včeraj v okviru Festivala Borštnikovo srečanje, je navdušil občinstvo v dvorani SNG Maribor. Na projekcijo so bili vabljeni vsi še živeči dobitniki Borštnikovega prstana, ki so bili prav tako ganjeni nad izpovedjo glavnih akterk filma Štefke Drolc in Ivanke Mežan.


Foto: Marko Brdar

Režiser Škafar je na razpravi po projekciji povedal, da je bil film posnet po imaginarnem scenariju, ki ga igralki nista nikoli videli. Legendi slovenskega filma in gledališča na travniku pod hrastom pripovedujeta o svojih osebnih izkušnjah in pogledih na svet, pri tem pa se zgodba navezuje na različne letne čase.

"Zdi se mi, da sem govorila odkrito. A mi je žal, da sem naredila takšen otožen vtis, saj v resnici nisem tako otožna," je pojasnila Drolčeva. Kot protiutež je v filmu bolj vesela narava Mežanove, ki po besedah Drolčeve "deluje kot nekakšno zdravilo".

Veliko iskrenosti na platnu je priznala tudi Mežanova. "Ni bilo časa za igro, ker si moral res tako globoko vase, da si lahko govoril o nečem, kar se tiče nas vseh. Saj smo vsi približno na istem," je dejala.

Igralki sta skupaj nastopali že na gledališkem odru, med drugim pa ju druži tudi to, da sta za svoje delo prejeli Borštnikov prstan. Drolčeva si ga je nadela leta 1983, Mežanova pa leta 1995.

Milena Zupančič, ki je Borštnikov prstan prejela leta 1999, se ni strinjala, da je to film brez zgodbe. "To je tako bogata zgodba, ki se je dotaknila nas vseh. Že njune oči imajo toliko zgodbe," je povedala.

Dolgoletni sodelavec Borštnikovega srečanja in tudi dobitnik Borštnikove zlate značke Tone Partljič je ocenil, da je Deklica in drevo brezčasen film, v katerem lahko vsakdo najde kaj zase. Še posebej zanimivo se mu zdelo, da je v njem veliko tišine. "Tišina je blagodejna, glede na to, kako hrupno je danes gledališče. Hkrati je tišina v filmu past za gledalca, da se tudi sam umiri in razmišlja," je menil v pogovoru z ustvarjalci filma, ki ga je vodil literarni in gledališki kritik Matej Bogataj.

Celovečerec, ki so ga snemali leto dni v Beli krajini, so premierno prikazali 3. oktobra v ljubljanskem Kinodvoru.

***
Obvestilo o zaključni prireditvi FBS:
Za abonente SNG Maribor je na voljo 200 brezplačnih vstopnic za zaključno prireditev Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v petek, 26. oktobra ob 20ih in jo bo neposredno prenašala tudi RTV Slovenija, povezovala pa igralka Barbara Cerar.

Vstopnice bodo na voljo od 24. oktobra 2012 pri blagajni SNG Maribor ob predložitvi abonmajske kartice. Blagajna je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00 in od 17.00 do 19.30, in vsak dan uro pred predstavo. Zagotovite si svoj sedež in zaploskajte najboljšim.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/film-deklica-in-drevo-navdusil-tudi-v-mariboru