V celjskem gledališču premiera komične drame Kruh

Avtor: STA

Celjski gledališčniki bodo na Odrupododrom v petek ob 19.30 uri premierno uprizorili komično dramo Kruh avtorja Richarda Beana in režiserja ter scenografa Jerneja Kobala. Upravnica gledališča Tina Kosi ocenjuje, da se besedilo predstave dobro umešča v današnji čas ter v vsa okolja. Kosijeva napoveduje uspešnico.


foto Jaka Babnik

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila Kosijeva, komična drama Kruh s svojo zgodbo o usodi "malih ljudi", pekov v pekarni, prikaže niz različnih karakterjev, hkrati pa so zgodbe združene pod isto streho.

Po besedah Kosijeve je Kruh socialna in komična drama. "Danes, ko gledamo demonstracije ljudi, ki so želijo službe, si želijo kruha, ko gledaš 50-letnike, ki prosijo za delo... o teh stvareh govori tudi ta predstava," je dejala Kosijeva.

Predstava, namenjena širokemu krogu gledalcev, spregovori na topel, čustven in človeški način, ki je začinjen s simpatičnim, inteligentnim in žlahtnim humorjem.

Dogajanje komične drame Kruh je postavljeno v leto 1975, v menzo industrijske pekarne v mestecu Hull, kjer dela nočna izmena sedmih pekov. Menza je prostor njihovega druženja med delovnim časom. Tam se razkrivajo njihove življenjske usode in odnosi, ki jih določa hierarhija v pekarni.

Fantje garajo dolge ure v težkih delovnih pogojih, za kar prejemajo nizko plačilo. Bean skozi drobce njihovega zasebnega življenja in odnosov prikazuje sliko socialno šibkejšega sloja ljudi, ki pred seboj nima svetle prihodnosti.

Neke nedeljske noči se v pekarni sosednjega mesta zaradi okvare ustavi proizvodnja in peki v Hullu dobijo dodatno naročilo - 3000 hlebcev kruha. Prav to noč pa gre tudi v njihovi pekarni vse narobe.

Komična drama Kruh je doživela krstno uprizoritev leta 1999 v Royal Court Theatru v Londonu in takoj postala uspešnica.

Bean se je rodil leta 1956. Psihologijo je študiral na Univerzi v Loughboroughu. Dvajset let je delal v gospodarstvu v različnih kadrovskih službah in kot neodvisni poklicni psiholog-svetovalec nevladnim organizacijam, ob tem pa se je ukvarjal tudi s stand-up komedijo. Nastopal je po londonskih pubih.

Pisati je začel razmeroma pozno, pri 40. letih. Leta 1995 je napisal libreto za opero Stephena McNeffa "Paradise of Fools". V svojih prvih dramah je tematiziral okolje, iz katerega prihaja in je danes postindustrijska razvalina nekoč uspešnega ribiškega mesta.

Med njegove pomembnejše drame sodijo "Under the Whaleback", "Hooneymoon Suite", "Harvest", "England People Very Nice", "The Heretic", "One Man" in "Two Guvnors". Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

V komični drami Kruh bodo nastopili Vojko Belšak, David Čeh, Damjan M. Trbovc, Blaž Setnikar, Branko Završan, Bojan Umek in Aljoša Koltak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celjskem-gledaliscu-premiera-komicne-drame-kruh